Hoewel de Tweede Kamer nog heftig discussieert over zelfdoding bij een voltooid leven, vragen burgers zich af waarom er nog niets in de wet geregeld is om mensen met een voltooid leven te helpen bij zelfdoding. Zo ook Willen van Oostvoorn, wiens ernstig zieke ouders 2,5 jaar geleden besloten om samen uit het leven te stappen. “Het was net een omgekeerde kraamvisite”, zo zegt zijn zus Marian Groen, meldt NOS.
Hoewel het onderwerp van stervenshulp bij een voltooid leven op aardig wat tegenstand stuit, kent het ook zijn mooie kanten. “Het was een heel verdrietige dag, maar ook een prachtige dag”, zegt de dochter van het echtpaar dat samen uit het leven stapte. “Mijn vader heeft iedereen gebeld met het nieuws en zij kwamen allemaal gedag zeggen.” De aanwezigen kregen hapjes en drankjes, hun favoriete muziek stond op en zelfs de zeer zieke moeder kwam nog even uit bed om tussen het bezoek te zitten.
“Euthanasie is bij ons altijd een gewoon gespreksonderwerp geweest. Wij staan er allemaal positief tegenover”, aldus Groen. Echter is de politiek verdeeld over de kwestie. De SPG dreigt een motie van afkeuring in te dienen mochten de plannen doorgezet worden. Ook het CDA, de ChristenUnie en de SP lieten weten het wetsvoorstel niet te steunen. Minister Schippers van Volksgezondheid zegt haar tijd te nemen om eerst uitgebreid over het onderwerp te discussiëren, voordat het voorstel door de Tweede Kamer gaat.
Het wetsvoorstel om hulp bij zelfdoding mogelijk te maken komt na aanleiding van het rapport ‘Voltooid Leven’ uit 2013. De Tweede Kamer heeft laten uitzoeken welke maatschappelijke en juridische mogelijkheden bestaan om mensen met een voltooid leven te helpen bij het eindigen van hun leven. Deze hulp is nu nog bij wet strafbaar.
Door: Redactie Nationale Zorggids