Er worden minder kinderen geboren doordat vrouwen meer studeren en vaker flexcontracten hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit meldt NOS.
Het geboortecijfer in Nederland daalt al geruime tijd, van 184.000 in 2010 naar 169.000 in 2018. Het gemiddelde aantal kinderen per vrouw daalde van 1,8 naar 1,6, het laagste niveau sinds 1997.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat die daling ten minste deels is te verklaren door de toename van het aantal vrouwen met flexwerk. Daarnaast zijn steeds meer vrouwen gaan studeren. Beide situaties zorgen voor financiële onzekerheid, waardoor vrouwen minder snel kiezen voor het starten van een gezin.
Uitstellen van keuze voor een kind
Met een daling van 0,021 kind per vrouw is het totale effect van de twee ontwikkelingen wel vrij klein te noemen, volgens het CBS. De afname van de geboorten is bovendien bijna alleen maar te zien bij vrouwen onder de 33 jaar. Dat zou kunnen betekenen dat vrouwen de keuze voor een kind vooral uitstellen. Ook spelen andere zaken mee bij het kiezen voor kinderen die cijfers niet altijd duidelijk maken.
Door: Nationale Zorggids