Vandaag is de Internationale Dag van het Bedplassen. Ondanks de misvatting dat bedplassen een eenvoudige kinderziekte is, heeft onderzoek aangetoond dat het een ernstige impact heeft op het gevoel van eigenwaarde en het emotionele welzijn van kinderen en ook op het functioneren van het kind overdag. Een recente studie heeft aangetoond dat een succesvolle behandeling van bedplassen resulteerde in aantoonbare verbeteringen in het auditieve werkgeheugen, het ruimtelijk inzicht en het werkgeheugen. Dat meldt Ferring Pharmaceuticals.
“De studie documenteert de schade die bedplassen veroorzaakt inzake het neuropsychologisch functioneren van het opgroeiende kind bij niet-behandeling," aldus Charlotte Van Herzeele van het Universitair Ziekenhuis van Gent. "Het is dan ook van het grootste belang dat gezinnen het probleem bespreken met een arts omdat deze secundaire problemen kunnen worden opgelost door de behandeling van een frequent voorkomende medische aandoening."
Bovendien is gebleken dat bedplassen een aanzienlijke impact heeft op het cognitieve functioneren én het psychologisch welzijn van kinderen. Zo kan het de aantasting van het gevoel van eigenwaarde ertoe leiden dat ze zich afsluiten van hun leeftijdsgenoten. Angstgevoelens kunnen ervoor zorgen dat ze niet meer deelnemen aan groepsactiviteiten of ze willen geen lange reizen meer maken uit angst voor wat er kan gebeuren.
Ouders van kinderen die last hebben van deze aandoening besteden gemiddeld één uur per dag aan het aanpakken van de impact ervan, bijvoorbeeld het beddengoed vervangen, het kind in bad stoppen en opnieuw aankleden. De gevolgen van het bedplassen worden vaak nodeloos gerekt omdat veel ouders eerst hun heil zoeken in veranderingen in de levensstijl en de helft van de ouders geen hulp zoekt voor kinderen van vijf jaar of ouder.
Veel jonge kinderen en hun gezinnen worden elke nacht geconfronteerd met bedplassen en dit soms jarenlang. De impact van bedplassen op het sociale en psychologische welzijn van kinderen wordt onderschat", zegt Professor Serdar Tekgül van de afdeling urologie aan de Universiteit van Hacetteppe. "Vaak wordt deze aandoening ten onrechte beschouwd als een onderdeel van de natuurlijke ontwikkeling en zullen 'hun kinderen er mettertijd wel uit groeien'. Toch is het een bijzonder vervelende aandoening, sociaal en mentaal disruptief voor de kinderen en uiterst stresserend voor hun gezinnen. Het is dus tijd om te handelen en iedereen te informeren over de beschikbaarheid van verschillende behandelingsopties en zo een einde te maken aan het leed van kinderen en hun gezinnen."
©Nationale Zorggids