De onbekende kinderziekte: wat is er tot nu toe wél bekend?
Op dit moment liggen er in Nederland twee kinderen op de intensive care met een onbekend ziektebeeld. Mogelijk gaat het om een nieuwe variant van de ziekte van Kawasaki, een zeldzame en potentieel gevaarlijke ontstekingsziekte. De symptomen die de kinderen hebben, lijken echter ook op die van het toxische shock syndroom. De klachten van de kinderen lijken niet veroorzaakt te zijn door het coronavirus. Beide kinderen zijn hierop getest en de tests waren negatief. Het is mogelijk dat het om een nieuwe, nog onbekende ziekte gaat. Wat is hier tot nu toe over bekend?
In verschillende landen, waaronder dus Nederland, liggen kinderen op intensive care afdelingen met zeldzame en heftige ontstekingsreacties. Het toxische shock syndroom en de ziekte van Kawasaki werden in dit verband genoemd. Het toxische shock syndroom is een levensbedreigende aandoening. Het wordt veroorzaakt door een bacterie die in het lichaam gifstoffen afgeeft. Symptomen zijn hoge koorts, heftige huiduitslag en griepachtige verschijnselen.
Bij de ziekte van Kawasaki raken de wanden van bloedvaten ontstoken. Dat kan leiden tot hoge koorts, een rode tong, opgezwollen lippen, rode handpalmen en voetzolen, en huiduitslag. Als de bloedvaten rond het hart ontstoken raken, kan dat gevaarlijk zijn. De ziekte van Kawasaki komt voornamelijk bij kinderen onder de 5 jaar voor. Oorzaken kunnen zijn: erfelijke aanleg, in combinatie met een infectie door een bacterie of virus. De klachten die bij de nieuwe variant horen, lijken iets ernstiger te zijn, kinderen hebben onder andere ook buikpijn en een verminderde pompfunctie van het hart.
De onbekende kinderziekte: wat is er tot nu toe bekend?
Hier wat feiten op een rij met wat we op dit moment weten over de nog onbekende kinderziekte:
- In Engeland werden de eerste gevallen van de onbekende ziekte zichtbaar. Kinderintensivisten waarschuwden dat ze een kleine toename zagen in het aantal zieke kinderen met een ongebruikelijk ziektebeeld. Veel van deze kinderen hadden het coronavirus, sommige niet, zo blijkt uit een waarschuwing van de Engelse Paediatric Intensive Care Society (PICS). Er waren overlappingen met bovenstaande ziektes.
- Hierna volgden gevallen van zieke kinderen in Ierland (minder dan vijf) en werd bekend dat er ook in België, Frankrijk (ongeveer 20), Zwitserland, Italië, Spanje en Amerika gevallen bekend zijn.
- De kinderen in Nederland (twee tieners) hebben geen longklachten, maar buikklachten en klachten die horen bij hartfalen.
- Ook voordat het coronavirus uitbrak zagen artsen dergelijke ziektebeelden wel eens. Er wordt dan gezocht naar een oorzaak, zoals een infectie met een virus of bacterie.
- De gevallen van de kinderen met de op Kawasaki-lijkende ziekte en van alle kinderen die met Covid-19 op de intensive care terechtkomen, worden verzameld bij de Europese vereniging van kinderintensivisten (Espnic).
Te vroeg om te spreken van verband met coronavirus
Job van Woensel, hoogleraar pediatrische intensive care aan het Amsterdam UMC zegt in Medisch Contact dat kinderintensivisten goed kijken of er een verband is met Covid-19. Hij benadrukt dat het te vroeg is om hiervan te spreken. Mocht er wel een verband zijn, dan zou de kinderziekte niet direct door het coronavirus zijn veroorzaakt. Het zou dan eerder gaan om een overreactie van het afweersysteem.
Voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen denkt dit ook: “Het is veel te vroeg om conclusies te trekken. We weten gewoon niet wat het is en dat komt wel vaker voor”, aldus Illy in berichtgeving van de NOS.
Patiënten reageren goed op behandeling
Taco Kuijpers, hoogleraar kinderimmunologie, betwijfelt of er een link met Covid-19 bestaat. Hij denkt echter niet aan een geheimzinnige nieuwe kinderziekte omdat het teveel overeenkomt met de ziekte van Kawasaki. Meer onderzoek is nodig om vast te stellen waar het precies om gaat. Hij benadrukt dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken, omdat patiënten met deze ziekte goed reageren op de behandeling met vocht en medicatie. Als het nodig is kunnen er ook antistoffen tegen Kawasaki ingezet worden, zo zegt hij in dagblad Trouw.
De Britse krant The Guardian meldt dat er wereldwijd ongeveer honderd gevallen uit in totaal zes landen bekend zijn. Tot nu toe zijn er geen kinderen aan de ziekte overleden.
Bronnen
- Paediatric Intensive Care Society
- Medisch Contact
- NOS
- Trouw
Door: Nationale Zorggids