Toch verband tussen onbekende kinderziekte en corona
Het lijkt er nu toch op dat dat de onbekende kinderziekte die eind vorige maand de kop opstak in verband staat met het coronavirus. In Nederland zijn de afgelopen weken zeker tien kinderen opgenomen geweest met verschijnselen die lijken op de ziekte van Kawasaki. Geen van de kinderen bleek op dat moment het coronavirus te hebben. Nieuwe tests wijzen echter uit dat vier van de kinderen wel antistoffen tegen het virus in hun bloed hebben, wat betekent dat zij wel besmet zijn geweest. Dit meldt RTL Nieuws.
In Engeland werden de eerste gevallen van de zeldzame kinderziekte zichtbaar. Kinderintensivisten waarschuwden dat ze een kleine toename zagen in het aantal zieke kinderen met een ongebruikelijk ziektebeeld. Mogelijk gaat het om een nieuwe variant van de ziekte van Kawasaki, een zeldzame en potentieel gevaarlijke ontstekingsziekte.
Ziekte van Kawasaki
Bij de ziekte van Kawasaki raken de wanden van bloedvaten ontstoken. Dat kan leiden tot hoge koorts, een rode tong, opgezwollen lippen, rode en/of gezwollen handpalmen en voetzolen, rode ogen, gezwollen lymfeklieren en huiduitslag. Als de bloedvaten rond het hart ontstoken raken, kan dat gevaarlijk zijn. De ziekte van Kawasaki komt voornamelijk bij kinderen onder de 5 jaar voor. Hoe kinderen de ziekte oplopen is nog onduidelijk. De ziekte is ook niet op te sporen in het bloed van kinderen. Artsen concluderen op basis van de verschijnselen dat het om kawasaki gaat. Er is geen medicijn, artsen bestrijden de symptomene zodat het lichaam zelf kan genezen van de ziekte.
De klachten die bij de nieuwe variant horen, lijken iets ernstiger te zijn, kinderen hebben onder andere ook buikpijn en een verminderde pompfunctie van het hart.
Verband met coronavirus
Aanvankelijk vonden kinderartsen in Nederland het nog te vroeg om te concluderen dat er een verband tussen de nieuwe infectieziekte en het coronavirus zou bestaan. In het buitenland hadden veel kinderen met de aandoening ook corona, maar bij de Nederlandse kinderen leek dat niet het geval.
Later werd met een antistoffentest onderzocht of de kinderen misschien in een eerder stadium het coronavirus hebben gehad. “We hebben nog niet alle testresultaten binnen, maar op dit moment weten we dat bij zeker vier kinderen met de ziekte van Kawasaki, antistoffen tegen het coronavirus in het bloed zijn vastgesteld”, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, tegen RTL Nieuws.
Corona als trigger voor ziekte van Kawasaki
Van de ziekte van Kawasaki is al wel bekend dat deze uitgelokt kan worden door een andere bacteriële of virale infectie. Mogelijk werkt ook het coronavirus als trigger, zegt kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het UMC Amsterdam.
In Nederland wordt nu onderzocht wat de precieze link zou kunnen zijn tussen beide aandoeningen. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde roept alle kinderartsen op alert te zijn op kawasaki-verschijnselen bij kinderen. De NVK wil van hen weten of zijn meer patiëntjes zien dan normaal en of zij positief getest zijn op corona.
Door: Nationale Zorggids