55 procent van de jongeren vindt het nog steeds een taboe om te praten over hun psychische problemen. 74 procent van de jongeren trekt zich terug als ze niet lekker in hun vel zitten of als er iets tegenzit. Dat blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt in het kader van de zesde editie van de #openup-week van MIND en HUMAN én World Mental Health Day op 10 oktober. Van 10 tot en met 16 oktober worden er verhalen van jongeren verteld die wel praten over hun problemen. De organisaties hopen hiermee de openheid onder jongeren te vergroten. Hoe eerder je praat over je psychische klachten hoe eerder je kunt voorkomen dat er ernstige klachten ontstaan. Dat meldt Medicalfacts.
71 procent van de jongeren wil graag de beste versie van zichzelf zijn. Dat belemmert ook de openheid over psychische klachten, want jongeren denken vaak dat anderen dat helemaal niet willen horen. Als jongeren met klachten blijven rondlopen, kan dit bijvoorbeeld uitlopen in een burn-out, depressie en in het ergste geval een poging tot zelfmoord. MIND en HUMAN vinden het daarom juist belangrijk dat jongeren wel over de psychische klachten praten waarmee ze worstelen.
Paniekaanvallen en prestatiedruk
Door het delen van verhalen van bekende en onbekende Nederlanders willen de organisaties jongeren stimuleren om het met elkaar en met anderen vaker te praten over psychische gezondheid. Dit jaar worden er veel verhalen gedeeld over paniekaanvallen en prestatiedruk. Ook worden er tips gegeven over het omgaan met psychische klachten, over het beter voor jezelf zorgen en om jezelf mentaal beter weerbaar te maken.
De verhalen worden gedeeld via 3FM en Mind Young.
Door: Nationale Zorggids