Tbs-instelling Pompekliniek in Nijmegen gaat met een psycholance rijden om verwarde personen met agressief gedrag van juiste zorg te voorzien. De tbs-kliniek waar enkel mannen wonen, doet dit middels twee proeven in de Veiligheidsregio’s Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid. Het doel is om de politie in Gelderland te ontlasten en om de personen snel van de juiste zorg te voorzien. Dit meldt De Gelderlander.
Ook zal er een ambulance-zonder-spoed rijden voor verwarde personen die niet agressief zijn. Het ophalen van deze personen is een grote belasting voor de regionale politie, die in 2017 al de noodklok luidde over de impact van deze meldingen op de werkdruk. In 2014 kwamen er bijna 4.000 meldingen binnen, vorig jaar was dat 5.336. In een psycholance in een psychiatrische verpleegkundige aanwezig. Ook is de ambulance rustiger ingericht, waardoor de persoon die vervoerd wordt minder prikkels krijgt.
Niet rendabel in Gelderland
Er komen steeds meer meldingen binnen over verwarde personen. Dit jaar, wat nog niet eens voorbij is, kwamen al 8.367 meldingen binnen. Een psycholance kan de politie ondersteuning in het ophalen van deze mensen en begeleiden naar de juiste zorg. In Gelderland is zo’n psycholance niet rendabel omdat er minder mensen wonen dan in andere gebieden. Daarom besloot de Pompekliniek zelf actie te ondernemen. Het gaat enkel om situaties waarbij de bus van de tbs-kliniek voldoende is. Wanneer de verwarde persoon zichzelf of anderen verwondt, zullen politie en spoedambulance alsnog worden ingezet.
Een proef loopt tot volgend voorjaar, de tweede loopt nog tot januari 2020. De verwachting is dat de psycholance van de Pompekliniek ongeveer vier tot zes ritten per week zal gaan maken. De verwarde personen die worden opgehaald zullen voornamelijk worden opgevangen in Nijmegen, Arnhem, Ede en Tiel.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Wanneer zou er definitief een psycholance komen in arhem dit is hard nodig