Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten toestemming vragen aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid voor het uitwisselen van gegevens. Echter houdt Parnassia zich niet aan die afspraak. Ggz-instellingen kunnen geanonimiseerde gegevens van patiënten delen met een omstreden databank, maar er loopt nog een onderzoek naar deze uitwisseling en naar de mate van privacyschending. Tot die tijd is toestemming nodig. Dit meldt Trouw.
Parnassia geldt als de grootste ggz-aanbieder van Nederland. Het deelt nu zonder toestemming gegevens met Stichting Benchmark GGZ (SBG), die de kwaliteit van de zorg test met de aangeleverde gegevens. Omdat het onderzoek naar deze data-uitwisseling en de mogelijke privacyschending door privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens nog niet is afgerond, moet een ggz-aanbieder expliciet toestemming vragen aan staatssecretaris Blokhuis voordat gegevens worden uitgewisseld. Dit heeft Parnassia nagelaten.
De ggz-aanbieder laat weten dat het in de toekomst wel met expliciete toestemming wil werken. “We vinden het nu belangrijker dat er geen gat valt in de opbouw van kwaliteitsgegevens”, zegt een woordvoerder. Patiënten van Parnassia worden via folders en de website gewezen op de uitwisseling. Ook zijn zij vrij om bezwaar te maken voor het uitwisselen van hun geanonimiseerde gegevens.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Lijkt me toch niet echt een keuze die een zorg aanbieder kan maken. Dit is wettelijk geregeld.