Om goede zorg te kunnen verlenen aan verwarde mensen op straat, zouden Nederlandse gemeenten een draaiboek moeten hebben voor deze situaties. Minister Schippers heeft de gemeenten daarom een deadline gesteld om deze zomer nog met een plan te komen. Echter blijkt nog geen enkele gemeente dit draaiboek te hebben opgesteld. Minister Schippers van Volksgezondheid wordt daarom op het matje geroepen door de Tweede Kamer. Dit meldt De Telegraaf.
De minister moet ophelderen waarom de gemeenten nog niet klaar zijn met de draaiboeken en welke consequenties dat heeft. D66 en VVD vinden het 'onacceptabel' dat er nog altijd geen concrete plannen op tafel liggen om verwarde personen te helpen. Na het zomerreces komt Schippers met een brief waarin zij ingaat op de kwestie. Tot die tijd zal ze geen uitspraken doen.
Verwarde personen die op straat lopen kunnen een gevaar voor zichzelf of de samenleving vormen, maar zij kunnen niet altijd goed geholpen worden. Dit komt onder andere omdat de betreffende persoon niet opgenomen wil worden en omdat hulpinstanties langs elkaar werken. In het plan van minister Schippers, waar de draaiboeken van gemeenten onderdeel van zijn, moet het ook makkelijker worden om verwarde mensen voor een korte periode te observeren. Op de plannen van Schippers is positief gereageerd door familieleden van verwarde personen.
Door: Redactie Nationale Zorggids
men praat over verwarde , geestelijk ziekke , ook wel gekkies in de volksmond of leipen genaamd , en als er een vewarde weken dood in zijn huis licht dan is ie op een natuurlijke wijze overleden, aan zijn ziekte .en had niemand van de verwarde gehoordt . raar .