Uit het 'Advies streefcijfers intensivering ambulante GGZ' blijkt dat een forse uitbreiding van de ambulante zorg nodig is om mensen met ernstige psychische problemen een betere kans te geven op een gezond, veilig, maatschappelijk en sociaal leven. Het advies is opgesteld door een expertgroep onder leiding van het Trimbos-instituut, welke op 1 mei door staatssecretaris Martin van Rijn en minister Edith Schippers van Volksgezondheid is aangeboden aan de Tweede Kamer. Dat meldt het Trimbos-instituut.
In 2012 zijn er afspraken gemaakt om het aantal bedden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) af te bouwen om meer ruimte te maken voor de ambulante zorg. Maar er zijn tot op heden geen duidelijke afspraken gemaakt over de ambulante opbouw. Daarom heeft minister Schippers de expertgroep om advies gevraagd.
Het advies bevat drie scenario's hoe de opbouw van ambulante zorg in de ggz kan plaatsvinden. In het eerste scenario wordt het duidelijk dat als de huidige afspraken en de huidige ontwikkelingen blijven zoals ze zijn, dat de uitbouw van ambulante zorg slecht beperkt kan plaatsvinden. Daarom is er een intensivering van het ambulantiseringstraject nodig.
Streefcijfers voor de doorontwikkeling van FACT (Flexibele Assertive Community Treatment) en andere ambulante ggz-voorzieningen staan in het tweede scenario. Het derde scenario houdt rekening met verdere intensivering en maatschappelijke integratie van ambulante zorg. Er wordt in het derde scenario ook een toekomstbeeld geschetst. Hierin worden de beschikbare middelen zo veel mogelijk ingezet in een ambulante en geïntegreerde ggz in de wijk.
De expertgroep pleit voor het derde scenario, waarbij met name de aandacht wordt gevestigd op geïntegreerde ggz in de wijk. Voor intensivering van de ambulante zorg moeten er ook afspraken gemaakt worden om middelen die vrijkomen uit de beddenafbouw hier volledig voor in te zetten. Tevens dient er een handvat ontwikkeld te worden waarbij regionale partijen ondersteuning krijgen bij het opstellen van onder andere gezamenlijke agenda's en regionale ambities.
©Nationale Zorggids