Normal_meldpunt_help_me_ggz2352
Eind 2012 heeft GGZ Eindhoven (GGzE) als eerste GGZ-instelling een High Intensive Care Unit geopend. Bij deze zorgunit houdt de cliënt, óók tijdens een crisis, zoveel als mogelijk zelf de regie. De unit scoort goede resultaten. Het aantal separatie-uren is met 40 procent afgenomen. Dit meldt GGzE. 
Cliënten en medewerkers zijn erg tevreden over de gezondmakende omgeving die is gecreëerd en over de nieuwe werkwijzen die zijn doorgevoerd. Cliënten geven aan door de nieuwe werkwijze en de inrichting van de ruimtes meer regie te kunnen behouden en dat geeft meer rust. Medewerkers zien dat door deze aanpak en de alternatieven die zij daarin hebben, niet alleen dat een crisis voorkomen kan worden, maar ook een sneller herstel kan plaatsvinden. Bij GGzE zijn op de High Intensive Care Unit de resultaten positief. De interventies die daar ingezet worden zijn van steeds kortere duur. Het aantal separatie-uren op de High Intensive Care daalde in drie jaar met maar liefst 40 procent.
 
Er wordt op de High Care Unit per persoon per moment bekeken wat hij of zij nodig heeft aan nabijheid of aan faciliteiten om een crisis te voorkomen. Daarover wordt ook nadrukkelijk met de cliënt zélf gesproken. Door de één op één benadering kan de situatie van de cliënt goed gemonitord worden en kan er tijdig opgeschaald óf afgeschaald worden. Als een cliënt toch in crisis dreigt te raken wordt hij op de High Intensieve Care Unit niet afgezonderd zoals voorheen gebruikelijk was in de separeerruimte maar wordt er juist nabijheid geboden. Dat alles tezamen met de belangrijke aanvulling van een ervaringsdeskundige als een volwaardig teamlid maken dat deze vorm van behandelen een succes is. 
 
© Nationale Zorggids