Normal_copyright_stockfreeimages_kantoor_werk_werken_overleg

Gemeenten hebben nog altijd moeite met het vormgeven van de ondersteuning aan ggz-cliënten bij het vinden en behouden van werk. De problematiek wordt onder meer veroorzaakt door onvoldoende kennis van de doelgroep en het cliëntperspectief. Dit blijkt uit de Landelijke tussenrapportage van het project Open voor Werk van het Landelijk Platform GGz.

De gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het ondersteuning van ggz-cliënten in hun zoektocht naar en het behouden van werk. In het project Open voor Werk onderzocht de LPGGz wat de cliënten vinden van de ondersteuning die zij vanuit de gemeente krijgen op dit gebied. Hieruit blijkt onder meer dat gemeenten geen zicht hebben op het aantal ggz-cliënten zonder werk. De beleidsmedewerkers vinden daarnaast dat ze te weinig kennis in huis hebben over de problematiek van de psychische patiënten.
 
Ervaringsdeskundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het creëren van een gevarieerd werk- en ondersteuningsaanbod voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, dat aansluit op de specifieke mogelijkheden en beperkingen van mensen en ook op het - vaak wisselend - verloop van de aandoening. De ervaringsdeskundige wordt echter niet structureel ingezet door gemeenten. 58% van de ggz-cliënten geeft aan dat ze veel waarde hechten aan ondersteuning van een ervaringsdeskundige, 35% van de respondenten krijgt deze ondersteuning.Voor het onderzoek heeft het LPGGz 24 gemeenten getoetst in 2013 en 2014. Ze hebben 876 ggz-cliënten geïnterviewd. 
 
© Nationale Zorggids