Normal_depressief_gezicht

Patiënten met een beginnende fobie, een ontluikende depressie, een ernstige verstoorde relatie, een milde verslaving of een burn-out door het werk kunnen vanaf 1 januari 2014 niet meer worden doorverwezen door een huisarts naar de eerstelijnspsycholoog. De eerstelijnspsycholoog is na 35 jaar geschrapt vanwege bezuinigingen. Dit meldt Trouw.

De eerstelijnspsychologische zorg zat sinds 2008 in de basisverzekering, maar is in de jaren daarna beetje bij beetje afgebroken. De acht zittingen bij een psycholoog werden teruggebracht tot vijf. Relatieproblemen, aanpassingsstoornissen en werkgerelateerde problematiek mochten niet meer worden behandeld. De zorg voor psychische problemen in de eerste lijn zal met het wegvallen van de eerstelijnspsycholoog drastisch veranderen.

Voordat een patiënt kan worden doorverwezen moet er in het vervolg sprake zijn van een te classificeren stoornis, die vastligt in het 'DSM-handboek'. Alleen met een DSM-diagnose kan de patiënt voortaan worden verwezen naar wat nu de generalistische basis-ggz gaat heten.

De specialistische grote instellingen zullen naar verwachting 20 procent van hun tijd moeten verschuiven naar de voormalige eerste lijn. Dit betekent dat de eerstelijnspsychologen, die vooral succesvol zijn in kleine praktijken en samenwerken met een beperkt aantal huisartsen, worden gemarginaliseerd. Alleen als ze zich verenigen in grote zorggroepen, kunnen ze de druk van verzekeraars nog enigszins weerstaan.

De veranderingen in de ggz, die bedoeld zijn als bezuinigingen, zullen ertoe leiden dat de overheid minder geld kwijt is aan de eerstelijn. Verwacht wordt dat er daardoor meer kosten zullen worden gemaakt voor het behandelen van stoornissen die kunnen ontstaan omdat preventieve hulp ontbreekt.

© Nationale Zorggids