Ernstig psychiatrische patiënten vertonen veel minder crimineel gedrag na de inzet van bemoeizorg. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal contacten met de politie in de regio Utrecht terugliep van 377 in 2008 naar 28 in het afgelopen halfjaar. Dat meldt de Volkskrant.
Het gaat om patiënten die al jarenlang een belasting vormen voor politie en justitie. Ze worden gezien als de gevaarlijkste en meest complexe patiënten uit de regio en maken zich schuldig aan delicten die variëren van diefstal tot doodslag.
Sinds 2008 werkt Altrecht GGZ met een speciaal team, dat dagelijks patiënten thuis opzoekt, ook als dat niet gewenst is. Hiermee wordt een klein netwerk rond de patiënt opgebouwd, waarin de lijnen tussen alle betrokken partijen (politie, gemeente, instanties, familie en de buurt) kort zijn. Deze bemoeizorg wordt ook wel forensische ACT genoemd (Assertive Community Treatment).
Volgens de GGZ was het voorheen moeilijk om grip te krijgen op de patiënten. Teamleider Harry Gras: 'We zitten er heel strak bovenop'. De intensieve bemoeizorg kost geld, maar volgens Gras zal het uiteindelijk kosten besparen. De politie Midden Nederland is enthousiast en stelt dat de criminaliteitsdaling grotendeels aan deze zorg te danken is.
© Nationale Zorggids