GRONINGEN - Het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Groningen heeft een psychiatrisch verpleegkundige van de GGZ Drenthe een van de zwaarste maatregelen opgelegd wegens ernstig grensoverschrijdend gedrag, zo meldt het ANP.
De tuchtrechter concludeerde dat de man uit het BIG-register geschrapt moet worden. Dat is een Nederlandse databank waarin officieel erkende gezondheidswerkers zijn geregistreerd. Het schrappen uit het register betekent voor de man dat hij wettelijk niet meer bevoegd is zijn beschermde titel te voeren.
De ggz-medewerker was al eerder door de strafrechter tot een gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij negen jaar lang een seksuele relatie met een patiënte heeft gehad en bij andere patiënten ‘seksueel grensoverschrijdend gedrag’ had vertoond. Ook mocht hij vijf jaar lang zijn werk niet uitvoeren.
Het schrappen uit het BIG-register staat hier echter los van en is een maatregel naar aanleiding van de resultaten van eigen onderzoek van het Groningse tuchtcollege.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz
http://www.volkskrant.nl/binnenland/roep-om-verplicht-bewijs-van-goed-gedrag-binnen-zorgsector~a4129107/
In het bericht wordt vermeld dat de SPV reeds eerder veroordeeld door de strafrechter. Conform de fout is het vereist dat een medewerker in de zorg een VOG moet afgeven aan zijn werkgevers om in dienst te mogen kunnen worden genomen. Dit zou in het geval van de genoemde medewerker niet afgegeven hebben kunnen worden omdat de medewerker in een ingrijpend strafblad heeft. Hoe is het dan mogelijk dat deze medewerker toch werkt als hulpverlener? Heeft niemand van uit de zorgorganisatie gevraagd om een VOG terwijl dit bij wet verplicht is? Dit is het zoveelste geval waaruit blijkt dat wat de wet stelt ten aanzien van gedrag van zorgmedewerkers niet nageleefd wordt. Denk aan Jansen-Steur die werkte terwijl dit niet was toegestaan. is het niet langzaamaan tijd om een wet te maken op basis waarvan iedere zorginstelling voorafgaande het in dienst van een medewerker checkt bij het Min VWS of de toekomstige medewerker niet van besproken gedrag is en in het register staat. Het Min VWS kan dan wel of geen akkoord geven omtrent de in dienstneming van de medewerker. Als VWS constateert dat de medewerker niet voldoet aan de wettelijke eisen maar toch in dienst wordt genomen, kan een hoge boete worden opgelegd aan de zorginstelling. Deze boete zou gebaseerd moeten zijn op het aantal dagen dat de medewerker onrechtmatig heeft gewerkt. Tevens moet de zorginstelling onder verscherpt toezicht worden geplaatst. Hiermee kan meer voorkomen worden dat zorginstellingen structureel de wet blijven overtreden hetgeen blijkt uit onderzoek van de afgelopen jaren.