‘We moeten af van overtuiging dat zorg van professionals altijd het antwoord is'

Bestuursvoorzitter Mirella Minkman van Vilans stelt dat de ouderenzorg in Nederland af moet van de overtuiging dat zorg van professionals altijd het antwoord kan zijn. Het is kan de maatschappij om meer te gaan zorgen en tegelijkertijd moet de zorg meer vermaatschappelijken, zo luidt haar pleidooi. Dit meldt Vilans. 

Dat ouderen langer (zelfstandig) thuis wonen of in de buurt blijven wonen, is goed. Mits ze daar passende zorg en ondersteuning krijgen. Uit onderzoek blijkt ook dat ouderen in de toekomst het liefst (zelfstandig) thuis of in de buurt willen blijven wonen, ook als ze meer zorg nodig hebben. Volgens een groot deel van de ouderen kunnen zij op hulp uit hun omgeving rekenen.

Zorg dichter bij organiseren

Zorg moet hiervoor wel dicht bij de mensen thuis worden georganiseerd. Daar zijn al diverse praktijkvoorbeelden van: er zijn meer diverse woonvormen, meer mogelijkheden voor zorgzame gemeenschappen en er wordt anders gezorgd. Minkman ziet dat het ouderenzorglandschap verandert, maar tegelijkertijd is er nog veel verandering nodig. In de zorg én in de maatschappij.

Pittig

“De ouder wordende samenleving gaat ons allemaal raken. Dat is ook mooi, want ouderen hebben veel levenswijsheid en kunnen jongere generaties veel bieden. Natuurlijk is het ook pittig, dat weet ik maar al te goed als burger in de ‘sandwich-generatie’ met oudere ouders en tienerkinderen. Als we professionals met vertrouwen inzetten waar ze het meest waarde kunnen toevoegen, digitale zorg veel slimmer gebruiken en ieder doet voor de ander wat hij kan, staat iedereen er minder snel alleen voor”, aldus Minkman.

Door: Nationale Zorggids