Normal_treant_heeft_nu_een_vvsb

De verpleegkundigen en verzorgenden bij Treant hebben sinds kort meer invloed op het beleid, dankzij hun vertegenwoordiging in een nieuw stafbestuur. Dit verpleegkundige en verzorgende stafbestuur (VVSB) heeft een belangrijke rol gekregen en is vroegtijdig betrokken bij het bespreken van alle Treant-beleidszaken die invloed hebben op de zorg en het verpleegkundig vak.

Het VVSB neemt deel aan periodieke overleggen met de beleidsraden van Treant, waar onder meer de raad van bestuur, het medisch stafbestuur en de medisch managers van de ouderenzorg aanwezig zijn. In deze overleggen worden belangrijke besluiten van Treant voorbereid, wat betekent dat de verpleegkundigen en verzorgenden nu actief meepraten en bijdragen aan de besluitvorming vanaf een vroeg stadium.

Focus op de beste zorg

Bij Treant dragen verpleegkundigen en verzorgenden steeds meer verantwoordelijkheid voor het continu verbeteren van de zorg. Er lopen diverse projecten binnen de ziekenhuis- en ouderenzorg die hen ondersteunen, gericht op onderzoek, zeggenschap en het delen van kennis. De vertegenwoordiging in een stafbestuur sluit aan bij de centrale rol die verpleegkundigen en verzorgenden spelen in de zorg bij Treant.

Van adviesraad naar stafbestuur

Voorheen waren de verpleegkundigen en verzorgenden vertegenwoordigd in een adviesraad, die in een later stadium van processen werd betrokken. Met de overgang naar een stafbestuur is hun invloed aanzienlijk toegenomen, omdat ze nu vanaf het begin betrokken zijn bij beleidsvorming.

Ondersteuning van de raad van bestuur

Paula Nelissen, voorzitter van de raad van bestuur van Treant, benadrukt het belang van deze verandering: “We willen verpleegkundigen en verzorgenden in staat stellen daadwerkelijk de beste zorg te leveren. Zeggenschap is daarvoor van groot belang. De groei van de VVAR naar het VVSB ondersteun ik dan ook van harte.”

Gelijkwaardige gesprekspartner

Anja Benjamins, verpleegkundige en voorzitter van het VVSB, ziet de nieuwe rol als een belangrijke stap vooruit: “Als verpleegkundigen en verzorgenden worden we nu vooraf betrokken bij Treant-beleid dat de zorg of ons vak raakt. Zo worden onze ervaring en de signalen uit de zorgpraktijk daadwerkelijk meegenomen in de besluitvorming. We zijn een gelijkwaardige gesprekspartner.”

Deze veranderingen markeren een belangrijke stap in de richting van meer betrokkenheid en invloed van verpleegkundigen en verzorgenden binnen Treant, wat uiteindelijk de kwaliteit van de zorg ten goede komt.

Door: Nationale Zorggids

Foto: Treant / Het VVSB met Paula Nelissen, voorzitter van de raad van bestuur van Treant