Normal_hispanic-woman-doctor-sitting-at-the-table-with-un-2023-11-27-05-35-35-utc

Huisartsen die in dienst zijn bij een praktijk of gezondheidscentrum ontvangen tussen augustus 2024 en oktober 2025 een loonsverhoging van ruim 10 procent. Dit is bedoeld om het werk voor deze huisartsen aantrekkelijk te houden, aldus de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). Dit meldt NU.nl.

De loonsverhoging geldt voor alle huisartsen in loondienst. Van de ongeveer dertienduizend huisartsen in Nederland heeft ongeveer de helft een eigen praktijk. Voor hen en voor zzp'ers geldt deze cao niet.

Huisartsen in loondienst krijgen de loonsverhoging in verschillende stappen. Per augustus 2024 stijgt hun loon met 5 procent. In april 2025 komt daar nog eens 3,5 procent bij.

Verhoging eindejaarsuitkeringen

Daarnaast worden de eindejaarsuitkeringen verhoogd. Het extraatje aan het einde van 2024 is 3 procent hoger dan vorig jaar. Hiervan is 2 procent structureel, wat betekent dat dit deel van de verhoging ook de komende jaren gegarandeerd is.

Afspraken om werkdruk te verlagen

Er zijn ook afspraken gemaakt om de werkdruk te verlagen. Huisartsen krijgen meer invloed op het indelen van hun diensten. Dit is een stap die ook in veel andere cao's in de gezondheidszorg wordt genomen. Verder komt er meer ruimte voor maatwerk, bijvoorbeeld door extra verlof of toeslagen bovenop het salaris te geven.

Goedkeuring door leden

Werkgeversverenigingen en vakbonden moeten de afspraken nog wel voorleggen aan hun leden. Als de leden instemmen, worden de afspraken definitief.

Huisarts in loondienst aantrekkelijker maken

Met deze nieuwe cao hopen de betrokken partijen het werk voor huisartsen in loondienst aantrekkelijker te maken en hun werkdruk te verlagen. De geplande loonsverhogingen en verbeterde eindejaarsuitkeringen zijn belangrijke stappen in deze richting.