Artsen luisteren niet naar vrouwen met borstkanker die na een amputatie geen borstreconstructie willen. Van de 450 vrouwen die meededen aan onderzoek hierover van Pointer, zegt ruim 50 procent dat oncologen het in de spreekkamer alleen willen hebben over een reconstructie. Zonder borsten willen verder leven, lijkt geen optie. Dit meldt Pointer.
Volgens meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen gaat een borstamputatie volgens oncologen altijd gepaard met een reconstructie. “De nadruk lag heel erg op repareren. Het is het paradepaardje van mijn ziekenhuis: implantaten, en ik was duidelijk niet de ideale klant.”
Slechtere kwaliteit van leven
Vrouwen die aangeven geen reconstructie te willen, krijgen van hun arts te horen dat ze daar spijt van zullen krijgen. Artsen zeggen het zonde te vinden om zonder borsten door het leven te gaan en dat hun kwaliteit van leven erop achteruit zou gaan. Eén (vrouwelijke) arts zei zelfs tegen een vrouw dat ze er depressief van zou worden en het slecht zou zijn voor haar seksualiteit. Artsen zetten vrouwen tegen hun wens in op de wachtlijst voor reconstructie en ze moeten continu de strijd te moeten aangaan met hun ziekenhuis.
Niet geheel onomstreden
Plastisch chirurg Nathalie Roche zegt dat artsen zich met deze uitspraken baseren op onderzoeken die zouden hebben aangetoond dat borstreconstructies de kwaliteit van leven verbeteren en dat vrouwen zonder borsten niet zo gelukkig zouden zijn als met. Maar deze onderzoeken zijn enigszins omstreden, zegt Roche. Binnen deze onderzoeken was er sprake van een heterogene groep: een groep vrouwen die wacht op een reconstructie, vrouwen die wel een reconstructie willen maar er niet voor in aanmerking komen of transgender personen.
Een studie over het bewust kiezen voor geen reconstructie toont juist aan dat vrouwen daar vaak tevreden over zijn. De plastisch chirurg vindt het dan ook onterecht dat artsen zich baseren op de oudere onderzoeken en noemt het aanmatigend dat een borstreconstructie wordt opgedrongen. Bovendien, al zou een vrouw later spijt krijgen van het weigeren van een reconstructie, dan kan zij die later alsnog ondergaan.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky