Sinds 1998 bestaat in Nederland het ‘arts in opleiding tot onderzoeker’ (aioto)-traject, waar in zes jaar de opleiding tot huisarts en promotieonderzoek elkaar afwisselen. Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat het merendeel van deze aioto’s en hun opleiders/begeleiders positief over dit traject zijn. Zoals oorspronkelijk bedoeld, dragen de aioto-trajecten ook op verschillende manieren bij aan de academisering van de Huisartsgeneeskunde. Wel vergt het relatief lange traject van zes jaar goede begeleiding van de jonge huisartsen en onderzoekers in spé, en is langlopende financiering per traject een aandachtspunt. Dit meldt Nivel.
Vanaf 1998 tot en met 2022 zijn er 290 aioto’s begonnen met hun opleiding. Zij volg(d)en hun huisartsenopleiding en voer(d)en promotieonderzoek uit bij alle acht universitair medische centra (umc’s) in Nederland. De onderwerpen van de promotieonderzoeken zijn divers en verdeeld over alle ziekte- en aandoeningsdomeinen van de huisartsgeneeskunde. Vanaf 2013 worden zesjarige aioto-trajecten gestimuleerd vanuit het HGOG-programma van ZonMw.
Voormalig aioto’s
Van alle aioto’s die de vragenlijst hebben ingevuld en het traject hebben afgerond, is 96 procent werkzaam als huisarts. Meer dan de helft is daarnaast ook werkzaam in andere functies; nog steeds als onderzoeker, als docent, beleidsmedewerker of bestuurder. Gemiddeld zijn de aioto’s die het traject hebben afgerond en werkzaam zijn als huisarts, voor 28,5 uur in de week werkzaam in die functie.
Meerwaarde zoals ervaren door de aioto’s zelf
Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste (voormalige) aioto’s zeer positief zijn over de meerwaarde van het aioto-traject voor hun eigen werkzaamheden, loopbaan en ook de Huisartsgeneeskunde in het algemeen. Ook zijn de voormalige aioto’s over het algemeen tevreden waren over het verloop van het aioto-traject. De groep voormalige aioto’s die het aioto-traject afgebroken hebben (7 procent van de respondenten) is begrijpelijkerwijs het minst positief, maar ervaart nog steeds een meerwaarde van het aioto-traject.
Aanbevelingen en aandachtspunten
Algemeen wordt erkend dat het relatief lange traject van zes jaar voordelen biedt maar ook kwetsbaar is. Dit geldt voor de kans op uitval, die door werkdruk op meerdere fronten en gebrek aan begeleiding of flexibiliteit reëel aanwezig is. Daarnaast vergt de lange termijn van zes jaar specifieke planning, financiering en ontwerp van het promotieonderzoek.
Door: Nationale Zorggids
Bron: Nivel, https://www.nivel.nl/nl/nieuws/combineren-van-de-opleiding-tot-huisarts-en-tot-onderzoeker-uitdagend-maar-met-meerwaarde, geraadpleegd 14-04-2022