Op 29 en 30 november organiseert de Academie Verloskunde Maastricht (AVM) in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en de European Midwives Association (EMA) de vierde Internationale Onderwijsconferentie 2013 in Maastricht. De nieuwste inzichten en onderwijsvormen op het gebied van verloskundig onderwijs worden gepresenteerd. Speciale aandacht is er voor toetsing, leren in de praktijk, wetenschap en leiderschap. Nederland is dit jaar gastland, mede vanwege het feit dat de Academie Verloskunde Maastricht honderd jaar bestaat.
Leiderschap en wetenschap
Onder de vlag van de Europese koepelorganisatie van verloskundigen (EMA), komen meer dan tweehonderd verloskundigen uit twintig landen in Maastricht bij elkaar om te discussiëren over kennis in de breedste zin van het woord. “Iedere verloskundige is bezig met opleiden, onderzoek of zelf verder leren. De sturende en aanvoerende rol van verloskundigen, maar ook de academisering van de verloskunde staan tijdens het congres centraal”, zegt Rafael van Crimpen, directeur van de
Academie Verloskunde Maastricht. Voor het hbo-onderwijs zit de uitdaging volgens haar in hoe praktijk en wetenschap met elkaar gecombineerd kunnen worden. Dit aspect komt terug in de „evidence based midwifery‟; de manier waarop ervaringen opgedaan in de praktijk, ingebouwd worden in het curriculum.
Academisering verloskunde
Actueel is de Europese regelgeving rondom verloskundigen, waarbij de Europese koepelorganisatie van verloskundigen streeft naar meer bewegingsmogelijkheden van de beroepsgroep binnen Europa. Om dat te realiseren is een basisniveau voor alle verloskundigen binnen Europa nodig. Een gezamenlijke vooropleiding op vwo-niveau zou hier aan bij kunnen dragen. Vanuit onderwijsperspectief komt de recente toekenning van de bachelor of science voor verloskundigen aan bod. Het is voor het eerst dat een universitaire bachelor van drie jaar gelijkgesteld is aan een afgeronde hbo-bachelor van vier jaar.
Keynote speakers
Professor Raymond de Vries is een van de sprekers tijdens het congres. Hij staat aan het hoofd van het lectoraat Midwifery Science en is door Zuyd aangesteld als hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, waar beide instituten aan de verwetenschappelijking van het verloskundig kennisdomein werken. Een andere interessante spreker is Soo Downe, Professor of Midwifery Studies aan the University of Central Lancashire, ook een autoriteit op het vakgebied van Midwifery Studies.
Unieke geboortecultuur
Nederland heeft een unieke geboortecultuur, onder andere als het gaat om de thuisbevalling en de autonomie van de verloskundige. Internationaal is er veel belangstelling voor hoe ze dat kunnen inbedden in hun zorgsysteem en hun curriculum. Nederland wil graag op dit terrein een voorbeeldland zijn en de academisering van de verloskunde draagt daar aan bij.
Voor meer informatie over het programma en de sprekers kijk op: www.av-m.nl
© Nationale Zorggids