Normal_rss_entry-219053

Mensen die uit een arm milieu komen maken minder kans om toegelaten te worden tot de studie geneeskunde. Dat denkt ongeveer de helft van de geneeskundestudenten, blijkt uit onderzoek van het studentenplatform De Geneeskundestudent onder ruim 3000 leden.

Sinds de centrale loting voor de populaire studie is afgeschaft, proberen scholieren op allerlei manieren hun kansen te vergroten om toegelaten te worden. Zo heeft één op de vier eerstejaars geneeskundestudenten een cursus gevolgd om de selectiekansen te vergroten. Het gaat dan bijvoorbeeld om trainingen die helpen de selectie-examens door te komen.

Kansen op selectie vergroten

De kosten van dergelijke cursussen variëren van 150 tot enkele duizenden euro’s. De Geneeskundestudent vermoedt dat scholieren die zich dat kunnen veroorloven een streepje voor hebben op kandidaten uit een arm milieu. En dat komt uiteindelijk de diversiteit van de geneeskundestudenten niet ten goede.

Herinvoeren loting

Samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) pleit het studentenplatform voor herinvoering van loting. Dinsdag wordt in de Tweede Kamer een motie daarover behandeld van D66 en CDA.

In het studiejaar 2017 is de centrale loting voor studies met een beperkt aantal plaatsen (numerusfixusopleidingen) afgeschaft. Sindsdien mogen faculteiten eigen selectiecriteria hanteren.

Door: Nationale Zorggids