Omdat de meldingen over stagemisbruik blijven binnenkomen op www.fnv.nl/stagemisbruik, heeft de vakbond besloten het meldpunt langer open te laten en uit te breiden voor de hele sector zorg en welzijn. Sinds 3 november kunnen leerlingen, stagiairs en medewerkers in de kinderopvang, gehandicaptenzorg, verpleging, verzorging en thuiszorg hun ervaringen over stages delen. De teller staat momenteel op bijna driehonderd. Dit meldt FNV.
Oorspronkelijk zou het meldpunt maandag 25 november sluiten, maar het blijft nu mogelijk om tot maandag 6 januari misstanden te melden. Ook voor alle leerlingen, stagiairs en werknemers in de rest van de sector, zoals in ziekenhuizen, jeugdzorg, kraamzorg en geestelijke gezondheidszorg.
De meldingen die FNV tot nu toe heeft ontvangen, gaan vooral over leerlingen die geen tot weinig begeleiding krijgen, als volledige werkkracht worden ingezet en handelingen moeten verrichten waartoe ze nog niet bevoegd zijn.
Volledige werkkracht
“Ondanks de enorme personeelstekorten in de zorg mag het natuurlijk niet gebeuren dat leerlingen en stagiairs als volledige werkkracht worden ingezet. Zij moeten boven de personeelssterkte staan, omdat zij het vak nog moeten leren. En moeten daarbij deskundige begeleiding krijgen. Het kan dus nooit zo zijn dat zij ineens verantwoordelijk worden gesteld voor de zorg van een (soms grote) groep patiënten of bewoners, want zij zijn daar nog helemaal niet toe bevoegd”, zegt Cor de Beurs, zorgbestuurder bij de FNV.
Door: Nationale Zorggids