De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) riep tandartsen vorige week op om stagiairs mondhygiëne niet langer te leren hoe ze gaatjes moeten boren. Duizenden tandartsen hebben hier inmiddels gehoor aangegeven. Vermoedelijk komen opleidingen hierdoor in de problemen. De vereniging van mondhygiënisten (NVM) noemt het een onbehoorlijke actie, omdat studenten en cliënten nu last dreigen te krijgen van een discussie over samenwerking en professionalisering in de mondzorg. Dat melden NVM en ANP.
Goede samenwerking tussen mondhygienisten en tandartsen en de inzet van alle beschikbare professionaliteit heeft veel voordelen, zegt NVM. Het leidt tot betere mondzorg, meer focus op preventie en het bereiken van kwetsbare ouderen en jongeren. Om die reden zet NVM- mondhygiënisten zich al jaren in voor het verbeteren van die samenwerking. De aangekondigde uitbreiding van zelfstandige bevoegdheden past hier volgens de mondhygiënisten goed in. Naast balans in de samenwerking zorgt het ook voor minder onnodig papierwerk en vertraging voor cliënten.
Het gaat in de brief van minister Bruins om het zelfstandig maken van röntgenfoto’s, het toedienen van anesthesie en het behandelen van eerste gaatjes door mondhygiënisten. Deze behandelingen worden al jaren door goed opgeleide en getrainde mondhygiënisten uitgevoerd. Er liggen duidelijke afspraken over kwaliteit, patiëntveiligheid en het vereiste opleidingsniveau. En ze doen dat goed, zo blijkt uit de jaarrapportages van de Klachtencommissie Paramedici en van de Stichting Geschilleninstantie Mondzorg (SGIM). Sinds de mondhygiënisten de behandelingen zijn gaan uitvoeren, hebben er zich geen noemenswaardige calamiteiten voorgedaan op de voorbehouden handelingen.
De Associatie Nederlandse Tandartsen vindt dat Bruins zelf maar lessen moet organiseren als hij de genoemde bevoegdheid wil geven. Tandartsen noemen het experiment ondoordacht en riskant.
Door: Redactie Nationale Zorggids