Morgen houden ambulancemedewerkers in de provincie Utrecht van 12.00 tot 14.00 uur een werkonderbreking. Na zes weken in het hele land stiptheidsacties te hebben gevoerd voor een fatsoenlijke loonsverhoging, zijn de acties opgeschaald. De provincie Utrecht, met ruim 1,2 miljoen inwoners, is na Rotterdam-Rijnmond, de tweede regio waar een werkonderbreking plaatsvindt. Dat meldt FNV.
Ongeveer 100 ambulancemedewerkers komen samen op de ambulancepost in Bilthoven. Alleen in spoedsituaties, bij 112-gevallen, rukken de medewerkers uit. Dat betekent dat al het geplande vervoer en patiëntenvervoer waar geen sprake is van acute medische zorg, vertraagt.
De actievoerders willen dat de werkgever, Ambulancezorg Nederland (AZN), snel goede cao-afspraken maakt met vakbonden FNV en CNV over verbetering van de werkomstandigheden, de werkdruk en de koopkracht. Alle ambulancemedewerkers houden zich al zes weken strikt aan hun werktijden: ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze.
“De AZN heeft gedurende deze periode heel veel dure uitzendkrachten ingehuurd”, aldus Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “De verontwaardiging onder de ambulancemedewerkers is hierdoor alleen maar gegroeid. Vorige week werd ook bekend dat bij diverse ambulancediensten externe managers meer dan de Balkenendenorm verdienen. Kennelijk heeft de AZN wel geld over voor de inhuur van dure externe krachten, maar niet voor een loonsverhoging van het eigen personeel.”
Ambulancepersoneel werkt dagelijks onder zware omstandigheden. De medewerkers hebben een hoge werkdruk, draaien regelmatig nachtdiensten en krijgen te maken met agressie. De bonden FNV en CNV vinden dan ook dat hier een juiste waardering tegenover moet staan; een structurele loonsverhoging van 2,5%, geen verplichte nachtdiensten voor oudere werknemers en een compensatie voor werknemers die zware avond- en weekenddiensten draaien.
In de overige regio’s worden de acties momenteel nog uitgewerkt.
© Nationale Zorggids