De voormalig directeur van zorginstelling de Brink-Akker in Wijster heeft geen celstraf, maar een taakstraf van 120 uur opgelegd gekregen. Saskia R. viel tijdens een nachtdienst die ze op zich had genomen in slaap, waarna een zorgbehoevende cliënt overleed. Dit rekent de rechtbank dat haar zwaar aan. Desondanks kan het de vrouw niet persoonlijk worden aangerekend, vindt de rechter. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
Het ernstig zieke slachtoffer kwam zes jaar geleden net uit het ziekenhuis en had 24-uurszorg nodig, wat in principe geleverd werd door de beschermde woonvorm de Brink-Akker. Hij kwam in de nacht van 19 op 20 januari 2018 te overlijden omdat hij die zorg niet kreeg. Er was geen personeel beschikbaar voor de nachtdienst en de directrice nam de achtervang op zich. In noodgevallen was ze bereikbaar op haar privénummer. Het 59-jarige slachtoffer belde meerdere malen de diensttelefoon én het privénummer van de vrouw, maar kreeg geen gehoor.
Gemiste en uitgaande oproepen gemist
De volgende dag werd hij dood gevonden in zijn stoel. Nadat R. hiervan op de hoogte werd gesteld, haalde ze de gemiste oproepen van haar privételefoon en diensttelefoon. De laatste had de hele nacht bij de Brink-Akker gelegen, zonder dat iemand ernaar omkeek. Omdat ze in paniek was geraakt, haalde ze ook de uitgaande oproepen van de telefoon van de overleden man.
Ernstige latigheid
In haar rol als directeur van de Brink-Akker is ze ernstig nalatig geweest en heeft ze een man in hulpeloze toestand achtergelaten. Maar als persoon kan ze niet verantwoordelijk worden gehouden, vindt de rechtbank. Daarom krijgt ze ondanks de eis van het OM geen celstraf opgelegd. Bij het vonnis houdt de rechter ook rekening met de ouderdom van de zaak en het gebrek aan direct verband tussen de afwezigheid van nachtzorg en de dood van de man. R. heeft tijdens de zitting twee weken geleden al verklaar ‘nooit, nooit meer in de zorg te gaan werken’.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky