Bij vakbond CNV zijn afgelopen tijd meldingen over bijna 200 organisaties binnen gekomen. De meldingen kwamen met name binnen via het CNV Meldpunt Wwz, dat drie weken geleden werd geopend voor uitzendkrachten en flexwerkers die hun baan veliezen door de nieuwe Wet werk en zekerheid (Wwz). Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen gaat het hier "niet om een incident en ontslaan werkgevers massaal tijdelijke en flexkrachten”. Dat meldt CNV.
Het doel van de wet is juist om om flexwerkers en uitzendkrachten een sterkere positie op de arbeidsmarkt te geven. Volgens CNV zijn er melders van alle leeftijden en uit alle sectoren van de arbeidsmarkt binnen gekomen. De organisatie noemt het opvallend dat overheidsbedrijven en semi-overheid daarin sterk zijn vertegenwoordigd. Bovendien zijn over nagenoeg alle grote uitzendbureaus meldingen van ontslagen flexwerkers binnen gekomen.
"Het ontslaan van mensen met een flexcontract speelt vooral bij onderwijs, zorg, welzijn en andere (semi)overheidsdiensten. Deze diensten gedragen zich op dezelfde wijze als commerciële organisaties", zegt Limmen. "Het is stuivertje wisselen tussen verschillende flexvormen: uitzenden, payroll, contracting. Werkgevers scheppen een carrousel van onzekere banen. Het is schrijnend om te lezen dat flexwerkers geen perspectief hebben op vast werk, nadat ze twee tot soms wel acht jaar werkzaam zijn geweest bij dezelfde organisatie."
Een deel van de melders zegt te beschikken over documenten waaruit blijkt dat de Wwz de directe aanleiding is voor het ontslag. Het CNV verzamelt de meldingen om “zaken op te bouwen om uitzendbureaus en inleners aan te pakken”.
© Nationale Zorggids