Normal_ambulance_2

De vakbonden FNV en CNV hebben Ambulancezorg Nederland (AZN) vandaag een ultimatum gesteld na het vastlopen van de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De ambulancemedewerkers vinden de voorstellen van de werkgever schofferend. Naast een fatsoenlijk loon, eisen ze in het ultimatum dat de werkomstandigheden snel worden aangepakt. Zoals oudere werknemers niet langer verplicht stellen om nachtdiensten te draaien en de aanpak van agressie en de hoge werkdruk waar ambulancemedewerkers dagelijks mee te maken hebben. Het ultimatum loop af op 28 april, 12.00 uur. Gaat de AZN niet akkoord met de gestelde eisen, dan volgen er acties. Dat meldt FNV Zorg & Welzijn.

"Na 10 overlegrondes blijft de AZN met verslechteringen komen voor een nieuwe cao Ambulancezorg", aldus Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Ambulancemedewerkers moeten hun werk dagelijks onder zware omstandigheden doen. Daar moet ook de juiste waardering tegenover staan. Marco Dons, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: "Net als in andere zorgsectoren al is afgesproken, willen wij af van de verplichting om in nachtdiensten te moeten werken. Onze eis in de ambulancesector is dat het werken in nachtdiensten vanaf 55 jaar niet langer verplicht mag worden. Daarnaast willen we meer koopkracht door een structurele loonsverhoging van 2,5% en het niet tornen aan de onregelmatigheidstoeslag."         

Als de AZN niet voor 28 april, 12.00 uur de eisen van het ultimatum inwilligt, volgen er landelijke en regionale acties in verschillende vormen. Landelijk houden alle ambulancemedewerkers zich dan strikt aan hun werktijden: ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en dwingen hun pauzes af. Immers alle overwerkuren en extra diensten verhogen onnodig de werkdruk. Daarnaast handelen ze de ritformulieren schriftelijk af. De directies eisen nu direct na een rit met de ambulance een digitaal formulier, zodat zij direct kunnen factureren. Maar ook dit levert extra werkdruk op. Aan die werkdruk geven de ambulancemedewerkers tijdens de acties dus geen gehoor meer. Daarnaast worden per regio nog speciale acties voorbereid.

© Nationale Zorggids