Een dermatoscoop

Huisartsen zijn de eerste personen die geraadpleegd worden in geval van een verdachte huidafwijking. Gemiddeld kijkt een huisarts zo'n 6 tot 7 keer per week naar een verdacht plekje in de huid. Toch heeft de huisarts weinig tot geen goed onderzochte instrumenten hiervoor. Het hebben van een dermatoscoop blijkt zeer zinvol voor huisartsen. Dit meldt het UMCG. 

Een dermatoscoop is een vergrootglasinstrument waarmee door de bovenste laag van de huid gekeken kan worden. De huidstructuren die het blote oog niet kan zien kunnen zo geanalyseerd worden. De huidige schatting is dat een op de zes Nederlanders huidkanker krijgt. De huisarts is het eerste aanspreekpunt en daarom ging huisarts-in-opleiding Cecile Koelink van het UMCG na of het hebben van een dermatoscoop zinvol is voor huisartsen. 
 
Uit het onderzoek kwam naar voren dat het hebben van een dermatoscoop in een huisartsenpraktijk leidt tot minder doorverwijzingen naar een ziekenhuisspecialist. Daarnaast werden plekjes minder onnodig weggesneden. 
 
De verwachting is dat het aantal consulten dat betrekking heeft op huid plekjes de komende tijd nog verder toe zal nemen.  Cecile Koelink pleit er dan ook voor dat er in de huisarts-opleiding meer aandacht komt voor veelvoorkomende en mogelijk kwaadaardige huidafwijkingen. 
 
© Nationale Zorggids