Het komt steeds vaker voor dat ziekenhuizen jonge medisch specialisten in dienst hebben die zonder salaris werken. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wil jonge werkloze medisch specialisten met behoud van uitkering aan het werk zetten. Dat meldt de Volkskrant.
De krant voerde een serie gesprekken medisch specialisten. In het Zuid-Hollandse Rijnland Ziekenhuis werken al langer twee jonge orthopeden zonder salaris. Vermoedelijk telt Nederland meer ziekenhuizen waar jonge specialisten on(der)betaald werken. Uit een enquête eerder dit jaar van beroepsvereniging de Jonge Specialist blijken tientallen jonge medisch specialisten in Nederlandse ziekenhuizen te werken tegen lagere inkomens dan de cao voorschrijft. Hoeveel specialisten precies onbetaald werken, wordt niet geregistreerd.
De beroepsvereniging zegt zorgen te hebben over de onderbetaalde afgestudeerde specialisten. 'Onbetaalde constructies kunnen leiden tot verdringen van normale banen voor specialisten', zegt bestuurslid Bas Hammer. Ook de Orde van Medisch Specialisten neemt afstand van deze 'kwalijke incidenten' waarbij jonge specialisten 'minderwaardige contracten worden aangeboden'.
Het AMC en het Rijnland Ziekenhuis zien geen kwaad in de aanwezigheid van onbetaalde krachten. 'Wij helpen een jonge werkloze orthopeed juist met haar cv door haar twee dagen per week de gelegenheid te geven met onze dokters mee te lopen', zegt een woordvoerder van het Rijnland. Het AMC benadrukt dat het stage-achtige constructies betreft, bedoeld om werkloze specialisten 'de gelegenheid te geven hun kennis en kunde op peil te houden'.
De constructies pakken financieel gunstig uit voor de ziekenhuizen, omdat zorgverzekeraars in de regel wel de volledige vergoeding betalen voor het werk dat de jonge specialisten verrichten. Deze inkomsten vloeien in de kas van de maatschap of het ziekenhuis. De onbetaalde specialisten hebben hun opleiding al voltooid, zijn doorgaans halverwege de dertig en zijn bevoegd volledig zelfstandig patiënten te behandelen. Formeel dwingt niemand hen om onbetaald werk te accepteren, maar een werkloze specialist heeft geen andere keuze, zegt Hammer van de Jonge Specialist. Net als piloten moeten medisch specialisten 'vlieguren' maken om hun bevoegdheid te behouden. Hammer: 'Ik geloof niet dat iemand uit vrije beweging kiest voor een onbetaalde aanstelling als hij ook kan kiezen voor een betaalde functie.'
© Nationale Zorggids