Normal_dossier_papier_mappen

Het aantal patiënten dat toestemming heeft gegeven voor uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverleners is dit jaar ruim verdubbeld naar een miljoen. Dat blijkt uit cijfers van VZVZ, de organisatie die het elektronisch patiëntendossier (EPD) exploiteert. Dat meldt de NOS.

Het systeem, waarbij gegevens van patiënten kunnen worden uitgewisseld tussen bijvoorbeeld huisarts, apotheek en ziekenhuis, is ontstaan uit een eigen initiatief van organisaties in de zorg. Dit gebeurde nadat de invoering van een landelijk EPD in 2011 verboden werd door de politiek.

Een patiënt moet uitdrukkelijk toestemming geven voor opname in het systeem. Toen het EPD 'nieuwe stijl' op 1 januari van dit jaar van start ging hadden 400.000 mensen dat gedaan. Inmiddels is dat aantal gestegen naar 900.000. Omdat sommige patiënten bij verschillende zorgverleners geregistreerd staan is het aantal dossiers nog iets hoger: het EPD bevat nu 1.020.000 dossiers.

Twee derde van alle huisartsen en apothekers doet mee aan het systeem. Van de ziekenhuizen zijn er maar vijftien aangesloten. Sinds juni is het aantal huisartsen dat gegevens uitwisselt via het EPD met enkele tientallen gedaald. Volgens VZVZ komt dat door 'administratieve oorzaken' zoals een achterstand met het verlengen van verlopen contracten. Zorgverleners hebben een zogeheten UZI-pas en UZI-certificaat nodig om toegang te krijgen tot het systeem. Die blijven telkens drie jaar geldig en moeten dan opnieuw worden aangevraagd.

© Nationale Zorggids