BUSSUM - Vorig jaar werd de Maria ter Welle Innovatieprijs in het leven geroepen met als doel een podium te creëren voor projecten van verpleegkundigen, diëtisten en maatschappelijk werkers die zorgen voor vernieuwing in de zorg aan nierpatiënten en de kwaliteit van leven verbeteren. Gisteren werd deze prijs uitgereikt aan Paul Gundlach, verpleegkundig specialist van het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam.
Hij kreeg de bekroning voor het project 'Preventieve nefrologische zorg loont: inzet van verpleegkundig specialisten in een hoogrisicopopulatie'. Dit project richt zich op het juist opvolgen van mensen bij wie bij toeval nierschade is ontdekt.
Wanneer patiënten een onderzoek met zogeheten intravasculair jodiumhoudende contrastmiddelen moeten ondergaan, is het verplicht de nierfunctie te controleren, om het onderzoek kan leiden tot acute nierschade.
“Veel mensen ontdekken door deze controle dat ze nierschade hebben. Vernieuwend in dit project is de vroegtijdige begeleiding die deze mensen krijgen van verpleegkundig specialisten ter voorkoming van verdere nierschade,” aldus Lidy Vlaskamp, juryvoorzitter en manager Zorg & Innovatie Nierstichting.
De Maria ter Welle Innovatieprijs is een initiatief van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting. De prijs is vernoemd naar Maria ter Welle (1900-1946), hoofdzuster van de interne afdeling van het stadsziekenhuis in Kampen. Zij was verantwoordelijk voor de zorg en het welzijn van de patiënten die professor Kolff, de uitvinder van de eerste kunstmatige nier ter wereld, behandelde. Tevens was zij een enorme steun voor professor Kolff bij het ontwikkelen van de kunstnier.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz