NIJMEGEN - Om de patiënt kwalitatief betere zorg te kunnen geven, moeten chirurgische behandelingen en technieken ingrijpend veranderen. Dat is de belangrijkste boodschap van professor Hein Gooszen in zijn oratie ‘De OK als academische afdeling’.
Samen met Maroeska Rovers, hoogleraar Evidence Based Surgery, houdt hij vandaag een dubbeloratie aan het UMC St Radboud in Nijmegen.
Vier van de 25 operatiekamers (OK’s) in het nieuwe OK-complex van het ziekenhuis worden op dit moment ingericht als ‘broedplaats’ van innovatie in de zorg. Gooszen werkt daar als hoogleraar 'Academisering van operatieve processen' aan de operatiekamer van de toekomst.
“Alles, maar dan ook alles is bespreekbaar. Elk idee, elke drang naar verbetering, elke innovatie, zolang het belang maar in het belang is van de patiënt”, legt Gooszen uit. “Zo bouwen we steen voor steen aan onze toekomstdroom: een aantoonbaar betere, persoonsgerichte gezondheidszorg.”
Rovers doet onderzoek naar de effectiviteit van nieuwe chirurgische ingrepen. In haar oratie ‘Het mes dat bindt‘ stelt zij dat nog te weinig bekend is over welke procedures beter werken en hoe die keuze per geval kan verschillen. “Wij gaan op zoek naar het best beschikbare bewijs om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor de behandeling van individuele patiënten”, aldus Rovers.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz
Ik dacht dat het er vooral om ging om het aantal onnodige operaties terug te dringen ?!