Tot nu toe weinig hittebehandelingen Rode Kruis tijdens Vierdaagse

Het Rode Kruis heeft tot nu toe weinig wandelaars van de Vierdaagse behandeld vanwege de hitte. Rond 11.30 uur viel het volgens een woordvoerster mee en zijn bij de eerste medische post op de route zo'n vijftig oververhitte mensen gekoeld met ijs. Zij krijgen een zakje ijs in de nek of op een plek op het been.

Het Rode Kruis had vrijdagochtend 10.000 plastic zakjes met ijs klaarliggen om bij de finish uit te delen voor wat extra verkoeling. Gedurende de dag blijven hulpverleners zakjes met ijs vullen. Zelf dragen zij een koelvest.

De woordvoerster verwacht dat het steeds drukker wordt bij de verzorgingsposten, nu de temperatuur begint op te lopen. De oproep aan wandelaars blijft om genoeg water te drinken, zout te eten en niet te pauzeren in de zon. Ook is het verstandig om een pet te dragen en de schaduw op te zoeken als dat kan.

Extra zonnebrand

Hulpverleners hebben voorlopig zo'n 150 mensen met blaren behandeld. Het gaat vaak om meerdere blaren per voet.

Op alle verzorgingsposten langs de route is extra water en ijs om mensen te koelen. Bij het eindpunt op de Wedren in Nijmegen is een extra koelbad en zijn extra bedden om mensen die kampen met hitteklachten te behandelen. Ook is er voor wandelaars extra zonnebrand beschikbaar.

Door: ANP