Zes jaar cel voor moeder die één dag oude baby verdronk

Voor het opzettelijk verdrinken van haar één dag oude baby, moet een 32-jarige moeder uit Nijmegen zes jaar de cel in. Een dag na haar ziekenhuisbevalling mocht de vrouw weer naar het azc waar ze verbleef. Daar troffen een kraamverzorgende en haar stagiaire de moeder in de badkamer aan met het hoofd van haar dochtertje onder water. Haar kindje hield ze niet vast. Dit meldt Omroep Gelderland.

Een paar uur na het incident kwam de pasgeboren baby te overlijden. Het kindje was al blauw en koud toen de politie eenmaal ter plekke kwam. De doodsoorzaak werd vastgesteld: verdrinking en onderkoeling. Forensisch onderzoek toont volgens de rechter aan dat de moeder van Somalische afkomst haar kindje opzettelijk heeft laten verdrinken. Verklaringen van de kraamverzorgende en haar stagiaire onderschrijven dat. “Ze deed geen enkele moeite om haar kindje te helpen”, heeft de zorgverleenster laten weten.

Niet verminderd toerekeningsvatbaar

Waarom de vrouw haar baby heeft gedood is nooit duidelijk geworden, ze heeft haar daden altijd ontkend. Psychiatrisch onderzoek heeft geen verminderde toerekeningsvatbaarheid door een aandoening aangetoond. Daarom moet de vrouw, net als het OM eiste, zes jaar de cel in.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky