Normal_7098

UTRECHT - TASTE heet de nieuwe onderzoekslijn die zelfmanagement bij chronisch patiënten tegen het licht gaat houden. Van het instituut voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ZonMw heeft deze onderzoekslijn in wording een subsidie ontvangen van 750.000 euro. Trekker is hoogleraar verplegingswetenschap Marieke Schuurmans van Universitair Medisch Centrum Utrecht.

"Zelfmanagement in de zorg is nu nog veel te algemeen", stelt Schuurmans, "een soort van Haarlemmerolie. We streven naar zelfmanagement op maat voor optimale effectiviteit. One size doesn't fit all."

Eigen subsidiekalender
TASTE staat voor TAilored Self-managemenT & E-health. "We gaan een duurzame onderzoekslijn opzetten", vervolgt Schuurmans. "Onder de paraplu van TASTE vallen straks diverse onderzoeken en een eigen subsidiekalender. Er komen twee promovendi. Studenten zullen instromen. Alles gebeurt binnen één thema: zelfmanagement bij chronisch patiënten."

Gereedschap
Zelfmanagement is nu nog veelal gericht op de aandoening en niet zozeer op de patiënt erachter. Dr. Jaap Trappenburg (UMC Utrecht) is bewegingswetenschapper en als postdoc verbonden aan dit project: "Je hebt patiënten die vanuit zichzelf zeer proactief met hun ziekte omgaan, patiënten voor wie bijvoorbeeld een training zou helpen, en patiënten bij wie geen enkele hoop op enige soort van zelfmanagement is. Wij gaan nu kijken naar de mensen áchter de aandoeningen COPD, hartfalen en diabetes."

"Wie zijn deze patiënten die meedoen aan de verschillende zelfmanagementprogramma's? Bij wie werkt het nu echt? Hierbij nemen we persoonsfactoren, ziekte- en omgevingsfactoren onder de loep. En wat betreft de aanbieders, de zorgverleners: hoe zijn die getraind? Wellicht bestaat er bij hen behoefte aan selectiever gereedschap die ze gerichter - per individu - kunnen inzetten", aldus Trappenburg.

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Zorggids