Het gebruik van chemotherapie en opname op de ic van patiënten met maagkanker of slokdarmkanker kort voor overlijden komt relatief weinig voor in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek waarvoor Vektis de analyses heeft uitgevoerd. Het betreft het eerste landelijke onderzoek naar het gebruik van chemotherapie en opname op de ic in de laatste drie maanden voor overlijden van patiënten met maagkanker of slokdarmkanker. Dit meldt Vektis.
Ziekenhuizen die veel patiënten met maagkanker of slokdarmkanker behandelen kiezen in de laatste maanden voor het overlijden van de patiënt minder vaak voor chemotherapie, dan ziekenhuizen die weinig patiënten behandelen. Ook bleek uit het onderzoek dat het gebruik van chemotherapie in de laatste drie maanden voor overlijden vier keer vaker voorkwam bij patiënten die voor die tijd ook al chemotherapie kregen, dan onder patiënten die nog geen chemotherapie kregen voorafgaand aan die laatste drie maanden.
Op basis van declaratiedata heeft Vektis de analyses voor dit onderzoek uitgevoerd. Vektis heeft de definities daarvoor bepaald samen met artsen van het Amsterdam UMC (locatie AMC) en met ZN, Zilveren Kruis, en CZ.
Declaratiedata
Judith van Erkelens (Vektis) was een van de onderzoekers: “We hebben tijdens dit onderzoek niet alleen veel geleerd over de behandeling van patiënten met maag- of slokdarmkanker, maar ook over onze eigen Vektis-data. Tegenwoordig beschikken we over meer gedetailleerde informatie over de behandeling van patiënten met kanker. Konden we eerst enkel zien dat iemand chemotherapie of bestraling ontving, nu hebben we ook informatie over het behandelschema, zoals het aantal keer en de tijd tussen de behandelingen. Tijdens dit onderzoek leerden we van artsen hoe we deze data moesten interpreteren en hoe we het konden gebruiken in een onderzoek. Op die manier is het ons gelukt om de palliatieve- en operatieve/curatieve fases apart in kaart te brengen. Een enorme stap, met veel potentie voor toekomstige projecten waarbij we Vektis-data gebruiken om behandelingen in kaart te brengen van patiënten met kanker.”
Door: Nationale Zorggids