Normal_normal_pillen_medicijnen

Het Verenigd Koninkrijk is op 31 januari uit de Europese Unie gestapt. Na het vertrek van het VK start een overgangsperiode. Deze loopt op 31 december 2020 af. Tijdens deze overgangsperiode blijft het VK onderdeel uitmaken van de Europese markt. Dit betekent dat er geen drempels zullen zijn voor de handel in medicijnen tussen het VK en de EU. Tijdens de overgangsperiode worden er geen gevolgen voor de beschikbaarheid van medicijnen verwacht. Dit meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het CBG heeft zich afgelopen periode voorbereid op de Brexit om de gevolgen ervan goed te kunnen opvangen, samen met andere medicijnautoriteiten in Europa en het ministerie van Volksgezondheid. De partijen willen daarmee voorkomen dat de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van medicijnen te lijden heeft odner de Brexit.

Medicijnen uit het Verenigd Koninkrijk in kaart

Het CBG heeft in kaart gebracht voor welke in Nederland gebruikte medicijnen de levering afhankelijk is van het Verenigd Koninkrijk. Hierbij ligt de nadruk op kritische medicijnen. Dit zijn bijvoorbeeld levensreddende medicijnen, medicijnen waarvoor geen alternatieven zijn of waarbij overstappen op een ander middel problematisch is. Samen met andere partijen, zoals de inspectie en het ministerie, kijkt het CBG naar de beschikbaarheid van alternatieve producten en benadert de betrokken farmaceutische bedrijven.

Europees Medicijnagentschap

Een gevolg van de Brexit is dat het Europees Medicjinagentschap in 2019 van Londen naar Amsterdam is verhuisd en vanaf januari 2020 vanuit de definitieve nieuwe kantoorlocatie aan de Zuid-as werkt. "Dat biedt kansen", zegt CBG-directeur Hugo Hurts, "maar zonder twijfel ook meer drukte." Het ministerie van Volksgezondheid heeft hard gewerkt om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Lees hier meer informatie over de voorbereidingen van het CBG op de Brexit 

Door: Nationale Zorggids