Normal_alcohol_wijn

Ieder jaar in januari doen tienduizenden Nederlanders een poging om een hele maand lang geen alcohol te drinken. Voor velen een flinke uitdaging, maar geheel alcoholvrij leven geeft de grootste kansen op gezondheidsvoordelen. Alleen minderen helpt niet. Het is dus zaak dat men loskomt van de gewoonte om een wijntje of biertje te pakken. Maar wat zijn nu eigenlijk de grootste gezondheidsvoordelen voor mensen die drank (permanent) laten staan?

Emeritus hoogleraar Peter Jansen van het AMC in Amsterdam stelt voorop dat een maand lang alcoholloos door het leven gaan eigenlijk niet zoveel uithaalt. Elf maanden alcohol tegenover één maand zonder, verandert volgens hem niets aan iemands gezondheid. Tenzij diegene al een ontsteking aan zijn lever of alvleesklier had. Hij en collega-arts Martijn ter Borg zijn van mening dat één glas wijn bij het avondeten altijd beter is dan in één keer tien of meer glazen alcohol tijdens een uitgaansavond.

Veel gezondheidsvoordelen door te stoppen met drinken 

Volgens verslavingsinstituut Jellinek levert stoppen met drinken veel lichamelijke voordelen op. Mensen die stoppen met drinken slapen beter, worden uitgeruster wakker en zijn vrolijker. Hun reukvermogen verbetert en ook het eten smaakt beter. Een alcoholloos bestaan leidt ook tot een verminderd risico op borstkanker, maagkanker en darmkanker. Het concentratievermogen wordt er ook nog eens beter op.

Wie een aangetaste lever heeft, zal door een alcoholvrij leven merken dat zijn lever herstelt. De lever is hierdoor beter in staat om andere gifstoffen af te breken. Het risico op een depressie of angststoornis is kleiner en de kans op vallen (onder invloed van alcohol) of een ongeluk wordt ook kleiner. Bovendien hebben mensen die stoppen met minder last van brandend maagzuur of een slechte adem. Hun immuunsysteem verbetert zich, waardoor verkoudheden minder snel opspelen en ook de griep zich minder frequent meldt. De rode bloedcellen worden sterker en het lichaam kan zo beter zuurstof vervoeren. Tot slot is het lichaam beter instaat om voedingsstoffen als vitaminen en mineralen op te nemen.

Alcohol gevaarlijk voor ontwikkeling hersenen jongeren 

Jongeren die overmatig alcohol gebruiken kunnen hiermee schade aanrichten aan de ontwikkeling van hun hersenen. Hersenen zijn namelijk zeker tot hun 24ste levensjaar in ontwikkeling en soms tot hun dertigste. De hippocampus is een belangrijk hersengebied voor leren en geheugen. Tijdens de puberteit is dit hersendeel nog lang niet uitontwikkeld. Jongeren met een alcoholproblemen blijken een kleinere hippocampus te hebben dan jongeren die niet of nauwelijks alcohol nuttigen. In de hersenbalk zit minder witte stof, wat zorgt voor minder uitlopers aan de zenuwcellen. Jongeren met een kleinere hippocampus en kleinere hoeveelheid witte stof, kunnen last hebben van hun denkvermogen en geheugen. Jongeren met alcoholproblemen scoren slechter op geheugentests en tests voor ruimtelijk inzicht.

IkPas

Deze maand doen ruim 40.000 Nederlanders een poging om de hele maand januari niet te drinken. De Nederlandse Dry January-actie heet IkPas. Al sinds de start van IkPas wordt nauwkeurig gemeten wat de effecten ervan zijn. Tranzo, de Academische Werkplaats Verslaving van Tilburg University, onderzoekt de deelnemerspopulatie vooraf, vlak na en zes maanden na IkPas. In 2019 dronken deelnemers voorafgaand aan de actie gemiddeld 16,24 glazen alcohol per week. Een half jaar erna was het aantal glazen significant minder: 11,95.

Bronnen: RTL Nieuws, Jellinek en IkPas
Door: Nationale Zorggids