Amsterdammers met een ernstige verslaving moeten vaker wachten op een opname op de afdeling High Care Detox en raken daardoor vaker en versneld in een neerwaartse spiraal. Dit stelt verslavingskliniek Jellinek. De instelling moest voorheen bijna nooit bij het ziekenhuis aankloppen, maar tegenwoordig moeten wekelijks zeker drie personen worden opgenomen omdat het lichaam de verslaving simpelweg niet meer kan. Alcohol is nog altijd de grootste boosdoener, maar er zijn ook steeds meer mensen die crack gebruiken. Dit meldt AT5.
Het Outreachend Team van Jellinek doet crisisinterventies en houdt zich bezig met bemoeizorg. Zorgverleners binnen dit team proberen mensen die zelf niet meer om zorg vragen, in de zorg te krijgen. Deze mensen hebben vaak al geprobeerd af te kicken, maar zonder succes. Ook kan het zijn dat ze niet om hulp vragen vanwege dakloosheid of omdat ze kampen met andere psychische of psychiatrische klachten.
Veel verbogen leed
“We gaan er zelf op uit om hulp aan te bieden. We komen in de hutjes onder de bruggen, bij mensen verstopt in het talud langs de snelweg, bij de mensen in de parken en havengebieden, maar ook in grachtenpanden”, vertelt verslavingsarts Hjalmar Hansen. Ook in Oud-Zuid zit veel verborgen verslavingsproblematiek, zien hij en zijn team. Hij benadrukt ook dat een verslaving iedereen kan overkomen, in iedere fase van het leven.
Meer zorgverleners in Outreachend Team
Jellinek heeft een High Care Detox-afdeling waar ernstig verslaafde Amsterdammers terechtkunnen, maar steeds vaker zitten de bedden vol. Er zijn vaker wachtlijsten en de verslaafden hebben te maken met ernstigere problematiek dan voorheen. Dit is vooral te zien aan het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis. Tegenwoordig worden drie patiënten per week opgenomen in het ziekenhuis omdat het lichaam door de verslaving helemaal op is. Verslaafden glijden volgens Hansen ook steeds verder af. Inmiddels heeft het Outreachend Team van Jellinek niet drie maar zes artsen, én een specialistisch verpleegkundige, specialistisch verpleegkundige in opleiding en een arts in opleiding.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky