Ruim 30 procent van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden en daardoor moeite zich gezondheidsinformatie toe te eigenen. Zo ook tijdens de huidige campagne over de nieuwe donorwet. Als het aan onderzoeksinstituut Nivel ligt, komt er meer toegankelijke informatie over de donorwet zodat het voor iedereen toegankelijk wordt. Dit kan door onder meer door mensen de mogelijkheid te bieden om vragen te stellen aan hun huisarts of begeleider en door toegankelijke websites te ontwikkelen. Dit meldt Nivel.
De meeste Nederlanders hebben zich nog niet in het donorregister aangemeld. Een deel van hen heeft moeite met het begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie, bijvoorbeeld omdat ze niet goed kunnen lezen, weinig opleiding hebben genoten, een (licht) verstandelijke beperking hebben of omdat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn.
Toegankelijke informatie over donorwet
In de huidige campagne over de donorwet wordt een en ander verteld over het registreerproces, maar zorgt in bepaalde gevallen alleen maar voor meer vragen hierover. Door informatie over het afstaan van organen, de geschiktheid voor orgaandonatie en een eigen keuze maken op een toegankelijke manier aan te bieden, kan de groep Nederlanders met lage gezondheidsvaardigheden een betere keuze hierover maken. Wat is voor hen toegankelijk? Video, animatie en informatie vertellen in verhaalvorm. Komen zij op plekken waar informatie over de donorwet wordt aangeboden, raadt Nivel bovendien een fysiek persoon aan om vragen aan te kunnen stellen. Bijvoorbeeld de huisarts, naasten of begeleiders.
Door: Nationale Zorggids
Succes Nivel om de meer kwetsbare uit onze samenleving duidelijke informatie te geven,. De docu ,leve de organen, kan daarbij helpen, alle kanten van orgaandonatie wordt belicht op een duidelijke en begrijpelijke manier. Een video (docu) in verhaalvorm wat voor deze groep geschikt is.
De voorlichting blijft stug volhouden dat we na ons overlijden doneren terwijl we doneren nadat we zijn doodverklaard. Dat doodverklaren gebeurt op basis van een protocol dat zeer discutabel is (hersendood) of op basis van een richtlijn waar geen enkel voorwaarde is gesteld (circulatoire dood) De donor overlijdt pas tijdens of na afloop van de orgaanuitname.
Orgaandonatie blijft een moeilijk onderwerp. Voor steeds meer mensen is het niet duidelijk of je wel bent overleden als je warm en met kloppend hart naar de operatietafel gaat. Expert dr. Erwin Kompanje zegt dat een hersendode alleen wettelijk dood is en niet biologische (echt) dood. Ik twijfel daarom en heb mijn keuze in het donorregister voorlopig op 2 gezet (geen orgaandonor).