Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft positief geadviseerd over de toepassing van buikspoeling met verwarmde chemotherapie voor vrouwen met eierstokkanker met uitzaaiingen in de buikholte. Eerder onderzoek naar deze behandeling (HIPEC) in onder meer het Catharina Ziekenhuis wees uit dat deze vrouwen een betere kans op genezing na HIPEC. Sinds 1 maart bieden tien Nederlandse ziekenhuizen de HIPEC-behandeling aan. Voor vrouwen uit de regio Brabant en Noord-Limburg is het Catharina Ziekenhuis het behandelend centrum. Dit meldt het Catharina Ziekenhuis.
Gynaecoloog dr. Dorry Boll van het Catharina Ziekenhuis is verheugd dat het Zorginstituut Nederland heeft besloten dat de operatie door het basispakket wordt vergoed. “Deze behandeling kan voor vrouwen echt het verschil maken. Voorheen weken zij uit naar het buitenland, nu kunnen we vrouwen die een OVHIPEC moeten ondergaan gewoon in het Catharina Ziekenhuis helpen.”
Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat vijf jaar na de start van de behandeling, de kans op overleven 10 procent groter is voor patienten die behandeld worden met HIPEC. Behandeling met HIPEC gaat gepaard met een lange operatieve ingreep, maar zorgt niet voor extra nadelige effecten.
HIPEC: combinatie van chirurgie en chemotherapie
Een HIPEC is een combinatie van chirurgie en chemotherapie. De chirurg en de gynaecoloog verwijderen eerst alle zichtbare en voelbare tumoren uit de buikholte. Daarna wordt gedurende anderhalf uur de buikholte gespoeld met verwarmde chemotherapie. Het doel is om onzichtbare tumorcellen bloot te stellen aan verwarmde chemotherapie om zo de kans dat de ziekte terugkeert te verkleinen. Doordat de chemotherapie alleen in de buikholte wordt toegediend, blijven andere organen gespaard en ervaart de patiënt minder bijwerkingen van de chemotherapie.
Door: Nationale Zorggids