Vijf onderzoeksprojecten van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben samen ruim 2,2 miljoen euro subsidie gekregen van KWF Kankerbestrijding. De projecten gaan over een kankervaccin, voedselvergiftiging en darmkanker, virussen en databases voor onderzoek. Dat meldt het LUMC.
Professor Ferry Ossendorp van de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie krijgt ruim 700.000 euro voor de ontwikkeling van een kankervaccin waarmee het immuunsysteem zeer gericht op tumoren kan worden afgestuurd. De basis van het vaccin zijn mutaties die alleen in de tumor voorkomen. Samen met het Leidse biotechbedrijf Immunetune onderzoekt hij de komende jaren de technische kneepjes van dit vaccin.
Het onderzoeksvoorstel van professor Chemische Immunologie Sjaak Neefjes draait om de relatie tussen voedselvergiftiging en darmkanker en wordt beloond een subsidie van ruim 570.000 euro. Uit eerdere studies weten onderzoekers dat het risico op darmkanker verhoogt na besmetting met een bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt. “We willen dit nu bewijzen in een andere groep mensen en met een andere bacterie”, aldus Neefjes.
Nadine Pronk-van Montfoort van de afdeling Medische Oncologie deed al onderzoek naar virologie en de rol van het afweersysteem bij de behandeling van kanker. Ze is dus de juiste vrouw op de juiste plek voor een onderzoek naar virussen en immuuntherapie van kanker. Met de subsidie, ter waarde van ruim 500.000 euro, gaat Pronk-van Montfoort onderzoeken hoe virussen kunnen helpen om kanker te behandelen.
Maag-darm-leverarts Minneke Coenraad krijgt een subsidie van 440.000 euro om een landelijke database en biobank op te zetten voor patiënten met kanker die ontstaat in de cellen van de lever. En klinisch geneticus Maarte Nielsen en arts-onderzoeker Sanne ten Broeke gaan hun subsidie van 45.000 euro inzetten om een bestaande database aan te passen en uit te breiden voor patiënten met een erfelijke aanleg voor kanker.
Door: Redactie Nationale Zorggids