Logo_umcu_umc_utrecht_logo

In het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht wordt een proef gestart waarbij patiënten met een klein aneurysma in de hersenen worden behandeld met aspirine en bloeddrukverlagers. Wie een uitstulping of verwijding van bloedvaten in de hersenen heeft, loopt kans op een hersenbloeding wanneer deze zwakke plek barst. Kleine aneurysma’s worden nu zelden behandeld. Dit meldt NOS. 

Een zwakke plek in de bloedvaten van de hersenen is niet altijd met een operatie of preventieve behandeling te verhelpen. Bovendien wegen de voordelen van zo’n operatie niet altijd op tegen de complicaties. Kleine aneurysma’s worden daarom zelden behandeld en patiënten hebben vaak angst dat de uitstulping opeens barst, met grote gevolgen voor de gezondheid. Het innemen van aspirine en bloeddrukverlagers zou volgens de onderzoekers kunnen helpen om ook de groep patiënten met een klein aneurysma te behandelen en mogelijk veel levens te redden.

Volgens Mervyn Vergouwen van het UMC Utrecht zou aspirine gebruikt kunnen worden om de instabiliteit van de zwakke bloedvaten te verminderen, omdat het middel ontstekingsremmend werkt. Ook een hoge bloeddruk wordt in verband gebracht met zwakke plekken in de hersenen. Door ook bloeddrukverlagende middelen voor te schrijven, kan zo mogelijk de kans op barsten worden verminderd.

Jaarlijks overlijden honderden mensen door de gevolgen van een aneurysma. Zo’n 300.000 mensen in Nederland hebben zwakke bloedvaten in hun hersenen. Deze worden vaak bij toeval ontdekt op hersenscans. Het onderzoek van het UMC Utrecht vindt plaats in vijf Nederlandse en vijftien Duitse ziekenhuizen. Er zijn 800 deelnemers verbonden aan het onderzoek dat dit najaar van start gaat.

Door: Redactie Nationale Zorggids