(Novum) - Nederlandse wetenschappers hebben medicijnen ontdekt die de ontwikkeling van het dodelijke longvirus MERS in celkweken kunnen remmen. Het gaat om vier bestaande medicijnen, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dinsdag.
Het is een belangrijke ontdekking omdat tot op heden geen medicijnen of vaccins beschikbaar waren. De onderzoekers testten 348 medicijnen die al op de markt zijn voor andere aandoeningen. Ze keken naar de werkzaamheid van die medicijnen in cellen die geïnfecteerd zijn met het MERS-coronavirus.
De vier stoffen met de meeste potentie waren het malariamedicijn chloroquine, het antipsychoticum chlorpromazine, het antidiarreemiddel loperamide en de hivremmer lopinavir.
Hoe de medicijnen in staat zijn om het virus in celkweken te remmen, is nog niet helemaal duidelijk. Ook is nog niet getest of de medicijnen in dieren of mensen hetzelfde virusremmende effect hebben en hoe hoog de dosis dan moet zijn. De onderzoekers verrichten hier verder onderzoek naar.
MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Donderdag werd bekend dat het besmettelijke virus bij een tweede Nederlander is vastgesteld na een bezoek aan een Saudische dromedarisboerderij. Sinds september 2012 zijn in Saudi-Arabië 147 mensen aan MERS overleden. Er zijn bijna vijfhonderd ziektegevallen bekend.
De onderzoekers uit Leiden, Leuven en Rotterdam participeren in het Europese consortium Silver dat zich richt op het vinden van antivirale geneesmiddelen.