Zorgverzekeraars in Nederland maken zich steeds meer zorgen over de toenemende medicijntekorten. Uit een recent onderzoek van Gupta Strategists, in opdracht van ZN, blijkt dat de tekorten in 2022 en 2023 zijn toegenomen, zelfs bij de door zorgverzekeraars ingekochte preferente middelen. Om deze problemen aan te pakken, nemen zorgverzekeraars extra maatregelen in het preferentiebeleid en roepen zij op tot meer samenwerking in de sector. Dit meldt ZN.
Een van de belangrijkste stappen is het loslaten van het preferentiebeleid bij een dreigend tekort aan een geneesmiddel. Zorgverzekeraars willen eerder kunnen ingrijpen om de markt meer ruimte te geven voor oplossingen. Om dit effectief te doen, vragen ze om tijdige informatie van leveranciers en toezichthouders zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Met vroegtijdige signalen kunnen verzekeraars eerder overstappen op vervangende medicijnen of met leveranciers naar oplossingen zoeken.
Bevoorschotting
Daarnaast gaan zorgverzekeraars de veiligheidsvoorraden van preferente geneesmiddelen in groothandels meefinancieren via bevoorschotting. Dit moet ervoor zorgen dat tijdelijke tekorten beter opgevangen kunnen worden en er meer tijd is om een structurele oplossing te vinden.
Zorgverzekeraars gaan de komende tijd onderzoeken wat het effect van het preferentiebeleid is op tekorten in deze groep medicijnen. Ze zullen dit onder strikte voorwaarden doen en de resultaten nauwkeurig monitoren. Enkele zorgverzekeraars hebben dit al zelfstandig opgepakt, maar er wordt nu gekeken hoe ze gezamenlijk stappen kunnen ondernemen.
Onafhankelijk meldpunt voor medicijntekorten
Zorgverzekeraars pleiten ook voor een onafhankelijk meldpunt voor medicijntekorten, ingericht door het ministerie van Volksgezondheid. Een centraal meldpunt kan helpen om tijdig inzicht te krijgen in de beschikbaarheid van medicijnen en daarmee verwarring in de keten voorkomen.
Hoewel het preferentiebeleid helpt om zorgkosten te beheersen en wordt vaak aangewezen als de oorzaak van de tekorten. Maar onderzoek laat zien dat medicijntekorten zich ook voordoen bij niet-preferente middelen. Geneesmiddelentekorten zijn daarbij een internationaal probleem en ontstaan vaak door productie- en distributieproblemen. Daarom is samenwerking tussen alle betrokken partijen cruciaal om deze tekorten gezamenlijk aan te pakken.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Leveranciers die niet als preferent zijn aangewezen hebben in ons land niet veel meer te zoeken en trekken hun registraties in. Zo wordt de spoeling steeds dunner en zijn er geen alternatieven meer beschikbaar als de preferente leveranciers onverhoopt niet kan leveren. Eenmaal ingetrokken registraties komen nooit meer terug, daar is de procedure te complex en te duur voor.