Zorgverzekeraar DSW maakte onlangs als eerste de zorgpremie voor 2024 bekend: die stijgt met 11,5 procent, de grootste stijging sinds 2016. De verwachting is dat andere zorgverzekeraars die trend volgen. Het is daarom hoog tijd om in te zetten op preventie om de stijgende premies de kop in te drukken. Hoe? Door meer natuur op de werkplek. Nederland telt 10 miljoen werkenden. En onderzoek toont aan dat het ziekteverzuim gemiddeld 20 procent daalt als een werkplek wordt ‘vergroend’. Laten we dan ook zorgen voor groene, gezonde werkplekken. Dit meldt IVN Natuureducatie.
NZG
Ziekteverzuim en stijgende premies 'de kop in drukken' met een groene werkplek
-Allerlei onderzoeken tonen aan dat natuur goed is voor de mens. Iets simpels als een plant op je bureau of uitzicht op een paar bomen draagt al bij. Dit effect kun je verder vergroten met groene gevels en daken en heggen in plaats van hekken op een bedrijfspark. Daar profiteert niet alleen de lokale natuur van, maar ook de werknemers. Een groene werkomgeving leidt namelijk tot minder stressklachten en een lager ziekteverzuim. Het draagt bovendien bij aan de productiviteit en creativiteit van werknemers, zo valt te lezen in het Whitepaper: Gezonder en productiever - hoe planten de werkomgeving verbeteren, van onderzoeker Mark Mieras.
IVN Natuureducatie pleit daarom voor het creëren van groene werkplekken voor iedereen, op kantoren, maar ook op bedrijventerreinen en bij fabrieken. Ga voor groen binnen, maar juist ook voor groenere omgeving rond die werkplek. Opladen tijdens een lunchwandeling of een werkoverleg voeren, gaat nu eenmaal veel beter in een groene omgeving. Dus ruil de ‘stenen jungle’ in voor een meer natuurlijke omgeving met volop plaats voor vlinders, vogels en planten.
Op dit moment bestaat slecht één procent van de 100.000 hectare aan bedrijventerreinen die ons land telt, uit groen of water. 30 procent van de banen in Nederland is verbonden aan deze plekken met veel beton en asfalt. In de zomermaanden is het op deze terreinen vaak erg heet en bij hoosbuien is er regelmatig wateroverlast. Het vooruitzicht is dat dit in de toekomst alleen maar vaker zal voorkomen. Geen prettige omgeving dus om te werken. De hoogste tijd om hier wat aan te veranderen.
IVN Natuureducatie werkt met ruim dertig coalitiegenoten aan het programma Werklandschappen van de Toekomst. Samen gaan we komende negen jaar een flinke beweging in gang zetten en geven we een boost aan de vergroening van bedrijventerreinen. Het wordt hoog tijd dat iedereen gaat inzien dat een groene werkomgeving zorgt voor gezondere en gelukkigere werknemers, die die zich beter kunnen concentreren en productiever zijn.
Door: Nationale Zorggids