Gemiddelde wachttijd voor coschappen gestegen naar 9 maanden

Geneeskundestudenten moeten tegenwoordig nog langer wachten op coschappen dan voorheen. Eerst was de wachttijd gemiddeld zo’n zes maanden, nu is dat negen maanden. Onderzoek van De Geneeskundestudent toont ook aan dat de langste wachttijden bij de Radbouduniversiteit van Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam zijn. Daar moeten studenten gemiddeld 11 maanden en 14,5 maanden wachten op een coschap aan de medische faculteit. Dit meldt De Geneeskundestudent. 

Volgens studenten is het probleem aan te pakken door de coschapsplanning flexibeler te maken. In Groningen, Utrecht en Maastricht zijn de starttijden al flexibel en daar zijn de wachttijden ook korter dan elders. Daarnaast is het natuurlijk hard nodig om dat faculteiten meer plekken creëren voor coschappen, bijvoorbeeld in verpleeghuizen of de jeugdgezondheidszorg of extramuraal bij de GGD. Locaties zouden ook verder van de universiteit kunnen liggen, maar dan is het wel nodig om onderdak te regelen voor de coassistent.

Tijd overbruggen

In de tussentijd kiest ruim 40 procent van de studenten ervoor om betaald werk te zoeken en gaat 30 procent voor ontspanning. Een kleine groep studenten doet masteronderzoek, een andere studie of vrijwilligerswerk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky