Overal in de zorg zijn er personeelstekorten, maar de ernst ervan verschilt per provincie. Zo staan er in Zeeland en Utrecht veel meer zorgvacatures open dan in het noorden van het land. Per werkzoekende in Zeeland staan er zes zorgbanen open. Daar zijn de tekorten dan ook het grootst, met Utrecht op de voet gevolgd. Daar staan vijf zorgvacatures per werkzoekende open. Dit melden Trouw en NU.nl.
Het landelijke gemiddelde staat op 3,5 openstaande vacatures per werkzoekende zorgverlener, blijkt uit recente cijfers van de Nationale Vacaturebank. Vergrijzing speelt een grote rol in de groeiende zorgvraag, waardoor er ook meer zorgpersoneel nodig is. Ofwel, waardoor de tekorten alleen maar toenemen. In 25 jaar tijd is het aantal onvervulde zorgbanen twee keer zo groot geworden.
Minste openstaande vacatures in Friesland
In Zeeland en Utrecht zijn de tekorten het grootst, maar ook in Noord-Brabant zijn de cijfers aanzienlijk: daar staan 3,8 vacatures per werkzoekende in de zorg open. In Groningen gaat het daarentegen slechts op 2,5 zorgvacatures per werkzoekende in de sector, en in Drenthe staat het aantal vacatures per werkzoekende op 2,7. Friesland staat helemaal onderaan de lijst met 2,3 zorgvacatures per werkzoekende.
Veel vraag naar verpleegkundigen
Werkgevers zijn vooral op zoek naar verpleegkundigen, specifiek gespecialiseerd verpleegkundigen. In het Admiraal de Ruyterziekenhuis (ADRZ) zoeken ze ook flink wat mensen. Het ziekenhuis ziet dat mensen nog steeds graag bij hen wil werken, maar vanwege de brede tekorten is het wel lastiger geworden om mensen te werven en behouden. Een zorgdiploma geeft een medewerker toegang tot alle ziekenhuizen in Nederland.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky