Cel- en taakstraf voor 29-jarige vrouw die met 9 ton aan zorggelden fraudeerde

Een vrouw uit Almere die thuiszorg leverde, moet zes maanden de gevangenis in voor het witwassen van bijna 900.000 euro. Dit geld gebruikte ze niet om terug te stoppen in de zorg, maar gaf ze grotendeels uit aan luxe goederen. Deze heeft zij inmiddels niet meer in haar bezit. Dit meldt 1Almere. 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kreeg declaraties voor zorguren die ze nooit had gemaakt. Dit kon ze doen door valse arbeidscontracten op te stellen voor niet-bestaand personeel. Ook maakte ze hiervoor valse loonstroken en urenregistraties op. Haar ‘personeel’ kreeg ook salaris betaald, maar dit geld kwam grotendeels weer op haar eigen rekening te staan.

Betrokken bij vaststellen hoogte straf

Vijf jaar lang wist ze hiermee weg te komen, tot haar bank een melding maakte van de verdachte transacties die zij maakte. Inmiddels heeft ze de fraude erkend en verleent ze volledige medewerking aan het onderzoek. Het Openbaar Ministerie (OM) was daarom bereid om de hoogte van de straf in samenspraak met de vrouw af te spreken.

Uitspraak naar toezichthouders

Na het uitzitten van haar celstraf, moet de vrouw meewerken aan financiële controles. Diverse toezichthouders in de zorg krijgen de uitspraak van de rechter opgestuurd. Haar naam en geboortedatum worden daarbij niet gecensureerd. Gaat de Almeerse weer over de schreef, dan krijgt ze een aanvullende celstraf van een jaar opgelegd. Ook moet ze een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Doet ze dit niet, riskeert ze nog eens 120 dagen cel.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky